Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na závěr plzeňské Noci vědců vyrobí továrna při videomappingu člověka

Do oblíbené populárně-vzdělávací akce Noc vědců se i letos zapojí Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). A když nemohou lidé za vědou, přijde věda za nimi. V pátek 27. listopadu od 18 hodin zve ZČU žáky základních a středních škol i všechny fanoušky vědeckých hrátek na online podívanou.

V průběhu dvou a půl hodin, strávených ve společnosti vědců, budou mít možnost sledovat experimenty, vyslechnout si přednášky i soutěžit. To vše v duchu podtitulu letošní Noci vědců Člověk a robot. Vysílat se bude ze studia Multilab Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Uskuteční se asi patnáctiminutové experimenty a ukázky, které jistě pobaví hlavně žáky základních škol. Do jejich přípravy se zapojila většina fakult ZČU. Sledovat experimenty můžete po kliknutí na tento odkaz. 

Díky Fakultě aplikovaných věd tu diváci poznají oblíbený projekt Smart Train, což je model vláčku, který lze rozpohybovat silou myšlenky. „V programu Kybernetika hrou uvidí nejrůznější zručné roboty a společně s pilotem univerzitní formule zase zažijí Virtuální jízdu po okruhu známém ze seriálu F1. Při Experimentech s transformátory Fakulty pedagogické se pak protne minulost se současností, když se diváci seznámí s transformátorem slavného vynálezce Nikoly Tesly a virtuálně nahlédnou pod pokličku dnešních transformátorů a uvidí, jaké experimenty s nimi lze provádět,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará.

Program zpestří vědecko-kulinářská show Vaříme kometu. „Marek Česal z České astronomické společnosti představí recept na jedlou kometu a poupraví mylné představy, že komety jsou žhavá zářící tělesa. Při jeho vystoupení si může každý dělat poznámky, a ačkoliv výsledek sice nebude estetický, bude k nakousnutí,“ slibuje marketingový specialista ZČU Jiří Chroust.

Součástí programu budou i rozhovory, vysílané z vedlejší scény ve studiu studentského rádia. Diváci se dozvědí, jak fungují takzvaná chytrá okna nebo jak se ovládá robotická ruka. Poznají biomechanické modely lidského těla a jejich využití pro prevenci poranění v dopravě, ve sportu nebo ve zdravotnictví. Bude se také soutěžit, a to s organizací Eurocentrum a s Fakultou ekonomickou. „Celý přenos zakončí videomapping na budově Sutnarky, která se díky projekci změní v továrnu vyrábějící člověka,“ popisuje Jiří Chroust.

Ačkoliv jsou cílovou skupinou plzeňské Noci vědců především mladší diváci, organizátoři věří, že se jim podaří zaujmout také ostatní. Právě tak tomu totiž bývá i při tradičním festivalu Dny vědy a techniky, jímž ZČU už patnáct let zaplňuje hravou vědou centrum západočeské metropole. Noc vědců se v České republice koná od roku 2005 a pořádají ji univerzity, vědecké ústavy, hvězdárny a další instituce. V současnosti probíhá pod národní koordinací Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity v Ostravě. Západočeská univerzita je podruhé jejím organizátorem v Plzeňském kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU

Štítky Noc vědců, ZČU, online, experimenty, člověk a robot, Západočeská univerzita v Plzni, experiment, Formule 1, kometa, Ladislav Sutnar, Fakulta aplikovaných věd, Nikola Tesla, Ostravská univerzita, Česká astronomická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na závěr plzeňské Noci vědců vyrobí továrna při videomappingu člověka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.