Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Třicet plzeňských mateřských škol získalo speciální učební pomůcku

Tři desítky Klokanových kufrů pořídilo město Plzeň z prostředků EU pro mateřské školy. Jde o pomůcky, které předškolní děti naučí všechno, co mají umět a znát před nástupem do školy. Cílem projektu je zlepšit kvalitu vzdělávání na základních a mateřských školách.

„S Klokanovým kufrem pracuji už osm let, je to skvělá diagnostická pomoc pro sledování rozvoje dětí. Díky němu se dají sledovat individuální pokroky v různých oblastech, jako je například řeč, zrakové vnímání, orientace v čase a prostoru, motorika nebo i sociální chování. Využíváme ho pravidelně zhruba jednou týdně,“ říká ředitelka 23. mateřské školy v Plzni Iva Adamová. Děti podle jejích slov pomůcka nesmírně baví, líbí se jim ilustrace i materiál, ze kterého jsou věci vyrobené. Iva Adamová zároveň metodiku práce s Klokanovým kufrem školí pro ostatní plzeňské mateřské školy.

Co je Klokanův kufr?

Za vznikem Klokanova kufru a Klokanových kapes stojí dvě zkušené odbornice Pedagogicko-psychologické poradny Brno, speciální pedagožka Jiřina Bednářová a psycholožka Vlasta Šmardová. Ty si v průběhu své praxe vytvořily vlastní nástroj, který posuzuje, co dítě skutečně umí a zvládá, definuje jeho problematické stránky, kterým je třeba se dále věnovat, a ukazuje cestu, kudy je s ním zapotřebí pracovat.

Autorky začaly v roce 1996 tento systém, diagnosticky otevřený a umožňující intervenci, prezentovat v kurzu Diagnostika dítěte předškolního věku, kterým prošly již tisíce pedagogů. V roce 2012 se tématu začala prakticky věnovat psycholožka Kateřina Krajná a díky ní i za spolupráce a podpory dalších odborníků vznikl Klokanův kufr. Ten zrcadlí skutečné a časté potřeby dětí. Pomůcky doprovázejí působivé ilustrace Richarda Šmardy, který je mimo jiné autorem ilustrací desítek dětských knih a svou práci představil na mnoha kolektivních i samostatných výstavách v tuzemsku i zahraničí.

Ohodnoť článek

Foto www.klokankuvkufr.cz

Štítky klokánkův kufr, mateřské školy, učební pomůcka, nástup do školy, projekt EU, mateřská škola, kufr, Evropská unie, Plzeň, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet plzeňských mateřských škol získalo speciální učební pomůcku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.