Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do plzeňských škol se vrátí v pondělí další žáci. Víme, jak bude vypadat jejich výuka

Necelou polovinu žáků prvního stupně čeká v pondělí Masarykova základní škola v Plzni. Všech osm tříd, kde budou skupiny do 15 dětí, už je od středy připravených. Nahlášena je stovka dětí z 230 všech prvňáků až páťáků, budou se učit v osmi třídách. S výukou, hlídáním a přesuny po budově budou prý vypomáhat "všichni, kdo mají ruce a nohy.

„Učit budeme podle ročníků maximálně do půl dvanácté (mladší) nebo do půl jedné (starší). A pak nastupuje podle pravidel ministerstva hlídací služba a tu máme do čtyř,“ uvedl ředitel školy Antonín Hermann. Podle jeho slov budou muset učitelé začít pomalu a zjistit, co za dobu karantény děti doma udělaly. „To spolkne, myslím, první týden,“ konstatoval. Poté se začnou učit podle rozvrhů. Nosnými předměty budou matematika, český jazyk, angličtina.

Nejsložitější jsou podle ředitele přesuny dětí po škole, protože se nesmějí potkávat na chodbě a ve společných prostorách. „Na všechny jsou časové rozvrhy, minutové itineráře, včetně 'čůracích' přestávek,“ upozornil ředitel. Mezi 12:00 a 13:00 hodin bude škola pouštět děti, které nepůjdou na oběd, následovat bude skupina po jídle. A pak to bude ve dvě, ve tři a ve čtyři odpoledne přesně. U vchodu bude muset být vždy zaměstnanec školy, který děti předá rodičům. Vychovatelky je do šatny a pak ke vchodu dovést nemohou, musí zůstat s dětmi ve třídách.

Třídy budou ve třech patrech, protože škola využila i některé prostory druhého stupně. V lavicích budou muset být děti minimálně 1,5 metru od sebe, mimo ně ve společných prostorách pak dva metry. Například když se budou přesouvat do jídelny nebo na WC, tak s nimi musí jít jeden učitel vepředu a druhý vzadu. Roušky budou mít jen ve společných prostorách. Ve třídě pouze tehdy, když poruší bezpečnou vzdálenost 1,5 metru, třeba když budou mít společné aktivity. Škola tento týden nechala dezinfikovat prostory družiny, kam chodily až do středy děti lékařů, sester, záchranářů a sociálních pracovníků. Třídy a další prostory se dezinfikovat nemusí, protože tam více než dva měsíce nikdo nechodil.

Podle informací mluvčí města Plzně Evy Barborkové se 25. května vrátí do škol zhruba 43 procent žáků prvního stupně. Deváťáků se vrátilo 11. května 70 procent. „Otevřou všechny základní školy zřizované městem,“ potvrdila mluvčí. Město jim pomohlo se zajištěním hygienických a dalších prostředků a v komunikaci opatření, které v konkrétních podmínkách provedly. Všechny žáky umístí v kmenových školách.

Plzeň otevře v pondělí také všech 46 mateřských škol, které zřizuje město. „Pouze školka ve Schwarzově ulici se otevře s týdenní zpožděním kvůli dokončování nové vodovodní přípojky. Tento týden bude bez vody a příští týden teprve bude moci provést dezinfekci a přípravu na otevření,“ uvedla Marie Fialová z magistrátu.

Základní školy ve větších městech Plzeňského kraje shodně odhadují, že se v pondělí vrátí do lavic 40 až 45 procent žáků prvního stupně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky škola, koronavirus, žáci, výuka, Plzeň, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do plzeňských škol se vrátí v pondělí další žáci. Víme, jak bude vypadat jejich výuka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.