Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pro vědeckou knihovnu Plzeňského kraje vyrůstá na Borech nový depozitář

Po rekonstrukci depozitáře na Borech získá Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK) další prostory pro archivování dokumentů a knih. Kapacita by se měla navýšit více než pětinásobně.

„Před nedávnem se dokončily nutné demoliční práce a nyní se začalo se samotnou rekonstrukcí objektu. Ta spočívá zejména ve výrazném navýšení dosavadní kapacity depozitáře a celkové proměně v moderně řešený prostor. V něm je myšleno především na zajištění ochrany uloženého knihovního fondu. Samozřejmostí je technologie pro zajištění optimálních klimatických podmínek a stabilní hasící systém inertním plynem,“ říká náměstkyně pro oblast investic a majetku Marcela Krejsová (ODS).

Studijní a vědeckou knihovnu Plzeňského kraje zřizuje kraj, který se na rekonstrukci depozitáře podílí částkou 11,58 milionu korun. Celkové náklady na rekonstrukci se plánovány ve výši 87,5 milionu korun. Knihovna se na stavbě podílí částkou 10,55 milionu korun, zbytek projektu se financuje dotací z IROP.

„Rekonstrukce depozitáře Bory 16 by měla navýšit dosavadní kapacitu více než pětinásobně, z 5 300 běžných metrů na 27 000 běžných metrů. Předpokládáme, že kapacita vystačí na dalších 30 let. Objekt se zvýší na čtyři nadzemní podlaží,“ řekl ředitel knihovny Daniel Bechný.

V prvním nadzemním podlaží bude depozitář, strojovna hasicího zařízení, rozvodna a sklad. V druhém a třetím podlaží pak depozitář, archiv nebo studovna, sklad, technické zázemí a další provozní místnosti a ve čtvrtém podlaží strojovna vzduchotechniky. Samotný depozitář by měl být vybaven kompaktními regály a do budoucna je počítáno i s možným datovým úložištěm.

Ohodnoť článek

Foto KÚPK

Štítky depozitář, studijní vědecká knihovna, Plzeňský, rekonstrukce, dotace, IROP, knihovna, Plzeňský kraj, Marcela Krejsová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro vědeckou knihovnu Plzeňského kraje vyrůstá na Borech nový depozitář  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.