Zbytky obědů, slupky od ovoce a další bioodpad z jídelny už ve 21. ZŠ nekončí v popelnici. Škola si pořídila moderní elektrický kompostér, který promění gastro odpad na kvalitní hnojivo. Nová technologie pomáhá nejen v péči o životní prostředí, ale také ukazuje dětem, jak důležitá je recyklace.
Elektrický kompostér má kapacitu 27,5 kilogramu bioodpadu za den. Pojme tak téměř veškerý bioodpad z kuchyně, včetně masa a mléčných výrobků. Díky speciální technologii a mikroorganismům se objem odpadu zmenší až o 90 procent a promění se v tmavý, sypký substrát, který připomíná kávovou sedlinu. Celý proces trvá 24 hodin.
„Takto vzniklý kompost škola využije pro své pěstební a výukové činnosti na školních pozemcích. Elektrický kompostér je v provozu od jara 2025 a za tu dobu proběhla již řada exkurzí pro žáky, kteří si následně mohli vyzkoušet použití kompostu v praxi, při sázení rostlin na školním pozemku,“ uvedla mluvčí magistrátu Hana Josefová.
Pořízení kompostéru v hodnotě nižších stovek tisíc by si škola nemohla dovolit. Využila ale dotace z Fondu životního prostředí města Plzně a od Nadačního Fondu Zelený podklad.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám