Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Speciální detektory střelby a výkřiků hlídají bezpečnost na Západočeské univerzitě v Plzni

Areál kampusu plzeňské univerzity na Borech hlídají speciální detektory. O jejich pořízení vedení školy rozhodlo ještě před loňskou tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde po útoku střelce přišlo o život 14 lidí. Nyní v Plzni ve spolupráci s policií a bezpečnostním konzultantem zvažují i další kroky.

„Několik týdnů máme v areálu kampusu na Borech nainstalované detektory střelby a výkřiků, jejich montáž však byla schválená už před zmíněnou tragickou událostí. Momentálně spolu s bezpečnostním konzultantem zvažujeme, zda by mělo význam umístit detektory i dovnitř některých budov,“ řekl rektor ZČU Miroslav Lávička. Podobné detektory jsou umístěné i v ulicích města.

Sedm nových rizikových lokalit začal sledovat kamerový systém v Plzni. Město už střeží na 300 kamer

Jestřábí oko městského kamerového systému začalo v Plzni sledovat sedm nově vybraných lokalit. Hlavním důvodem je prevence kriminality, ochrana veřejného i soukromého majetku, zvýšení bezpečí a napomáhání vyřešení trestné činnosti. Všechny nové...

V některých budovách taktéž nechá škola nainstalovat turnikety a zvažuje i výměnu kamerového systému. Univerzita nadále intenzivně spolupracuje se státní i městskou policií a magistrátním odborem bezpečnosti. „Vznikla pracovní skupina, kde diskutujeme aktuální témata a kam jsme přizvali také zástupce Lékařské fakulty UK v Plzni," řekl rektor. Konkrétní kroky ale nechtějí z logických důvodů sdělovat. 

Další z novinek, kterou škola zavedla, je pozice bezpečnostního konzultanta. Stal se jím někdejší ředitel krajské policie Jaroslav Vild. U policie strávil přes 30 let a proto věří, že své bohaté zkušenosti maximálně využije. S univerzitou byl v kontaktu od tragédie v Praze.

Západočeská univerzita má svého ombudsmana. Obracet se na něj mohou studenti i zaměstnanci ZČU

Funkci ombudsmana zavedla Západočeská univerzita v Plzni. (ZČU). Tento post zastává Petr Šimon, který je od roku 2021 zodpovědný za oblast rovných příležitostí a nediskriminace na ZČU. Ombudsman bude dohlížet na vytváření a udržování sociálního...

 

„K budování pocitu bezpečí a důvěry na univerzitě pak přispívá i v lednu ustavená pozice Ombudsmana ZČU. S podněty z oblasti sociálního bezpečí se na něj mohou obracet studující i zaměstnaní,“ doplnila mluvčí univerzity Andrea Čandová.

Že je téma bezpečnosti stále aktuální, dokazuje i anonymní výhružný e-mail, který v pondělí dorazil na šest českých univerzit včetně ZČU. Vyděračský vzkaz přišel ještě na Univerzitu Karlovu, ústeckou univerzitu J. E. Purkyně, královehradeckou univerzitu, Univerzitu Palackého v Olomouci a Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

„Na ZČU v Plzni byl doručen e-mail, v němž neznámý pachatel vyhrožuje opakováním prosincového útoku na blíže neurčenou univerzitu, přičemž požaduje zaslání bitcoinů,“ potvrdila mluvčí univerzity. Ještě ten den hlídkovali policisté u objektů ZČU a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Při střelbě v budově Filozofické fakulty UK v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal po útoku sebevraždu.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni, Zuzana Duzbabová

Štítky bezpečnost na školách, detektory, ZČU, bezpečnostní poradce, ombudsman, Miroslav Lávička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální detektory střelby a výkřiků hlídají bezpečnost na Západočeské univerzitě v Plzni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.