Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výuku etikety a společenského chování opět zajišťuje město Plzeň pro žáky svých základních škol

Výuku etikety a ekologickou výchovu ve svých školách podpoří město Plzeň. Projekt Etiketa do škol už běžel poprvé ve školním roce 2022/2023 a pokračovat bude i letos ve druhém pololetí. Město na něj poskytne plzeňským základním školám finance ve výši 675 tisíc korun. Na projekt s názvem Ekologická výchova venku a po celý rok II. dá město 313 tisíc korun.

Do výuky etikety se zapojuje 21 základních škol, které si mezi sebe rozdělí uvedenou částku. „Jedná se o projektové dny pro žáky třetích ročníků, ve kterých se poutavým způsobem seznámí v rámci společenské výchovy se základy etikety. V každé třetí třídě se v projektu odučí celkem čtyři hodiny,“ popsala Lucie Kantorová (ANO), náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu. „Školy si většinou projektové dny objednají, ale již několik škol si projekt umí zajistit vlastními pedagogy,“ dodala náměstkyně.

Výuka etikety v základních školách v Plzni se odvíjí od knihy Etiketa pro děti, kterou loni vydalo Krašovská aktivity centrum. Její autorkou je Ilona Křižková, garanty jsou popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček, herec Jan Čenský a módní poradkyně a lektorka Lenka Bernardes. Publikace je určena nejen rodičům a dětem, ale také pedagogům a školským pracovníkům. Právě oni ji využívají při výuce v rámci nového projektu. Výuka je rozdělena do čtyř bloků nazvaných umíme se zdravit, umíme se k sobě chovat, umíme se oblékat a umíme se stravovat. Knížka obsahuje také rady, tipy a vychytávky, jak děti vést ke správnému chování, její součástí jsou i různé piktogramy, doplňovačky a pomůcky k vyučování.

Rada města Plzně už také odsouhlasila poskytnutí dotace pro spolek Ametyst na jeho projekt ekologické výchovy. Program má za cíl motivovat pedagogy mateřských a základních škol ke zlepšení vztahu dětí a žáků k životnímu prostředí a svému okolí. Výukové programy se konají převážně ve školních zahradách a dalším venkovním prostředí. Uvolnění finančních prostředků bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

„Spolek Ametyst působí v oblasti ochrany přírody a environmentálního vzdělávání již od roku 1999 a má za sebou soustavnou činnost nejen v oblasti ekologické výchovy, ale také v oblasti biologických průzkumů, krajinného managementu a praktické ochrany přírody. Zájem o jejich programy stále roste, díky nim si žáci zlepšují vztah k okolí, utváří postoj k životnímu prostředí, učí se na čerstvém vzduchu,“ sdělil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Ekovýchovná sekce spolku se věnuje environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě. V rámci této činnosti nabízí žákům od mateřských po střední školy výukové programy zaměřené na environmentální vzdělávání. V současnosti uskutečňuje okolo 160 programů pro více než 3500 dětí. Projekt Ekologická výchova venku a po celý rok navazuje na projekt podpořený v letech 2022 a 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krašovská aktivity centrum

Štítky etiketa do škol, výuka etikety, Etiketa pro děti, výuka etikety, základní školy, společenské chování, etiketa, Ladislav Špaček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výuku etikety a společenského chování opět zajišťuje město Plzeň pro žáky svých základních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.