Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj dá z rozpočtu do staveb na svých středních školách 1,25 miliardy korun

Do staveb na svých středních školách dá letos Plzeňský kraj z rozpočtu více než 1,25 miliardy korun. Rekordní peníze půjdou do zateplení, energetických úspor a budování nových pavilonů a jídelen. Jde o největší kapitolu rozpočtu kraje, který v tomto roce vydá na investice téměř tři miliardy korun. Jde asi o 50 projektů, většina z nich je od 30 do 50 milionů korun. Kraj zřizuje 43 středních škol a učilišť.

Kromě stavebních investic dá kraj 570 milionů Kč na provoz škol. Celkem tedy půjde do krajských škol 1,82 miliardy Kč. Opoziční zastupitel Jiří Valenta (KSČM) kvitoval, že školství tak dostane meziročně o šest procent více. Platy učitelů posílá školám stát.

K největším stavbám patří modernizace školní jídelny a kuchyně na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni, kam půjde 119 milionů korun, dalších 90 milionů Kč pak do plzeňského Středního odborného učiliště stavebního na úpravy, které tím sníží spotřebu energií. Do nového pavilonu Základní a střední školy Oselce dá kraj 38 milionů korun, o jeden milion méně na modernizaci osvětlení a stavební úpravy Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni na Vejprnické ulici, největšího krajského učiliště. Dalších 30 milionů Kč si vyžádá nový pavilon a střešní nástavba krajské speciální mateřské školy pro děti s vadami řeči Ke Špitálskému lesu v Plzni. Informoval o tom radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO).

Střední a učňovské školy v regionu přijaly loni v září téměř 6000 žáků z devátých tříd, což bylo díky pozitivnímu demografickému vývoji meziročně přibližně o 400 více. Dalších 400 dětí nastoupilo na soukromé školy. Zájem o studium středních škol i na učebních oborech byl rekordní. Podle krajské projekce vyjde ze základních škol nejsilnější ročník letos v červnu. Státní dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje v ČR nedovoloval krajům do roku 2023 zvyšovat kapacity středních škol, nový záměr je teď dokončován. Kraj tedy dosud přesouval kapacity oborů podle zájmu mezi školami, hlavně v Plzni na úkor jiných okresů.

Největší poptávka byla tradičně po gymnáziích, u nichž počet zájemců převyšoval více než dvojnásobně počet volných míst. U dalších maturitních oborů byl zvýšený zájem třeba o obory veřejná správa, ekonomika a podnikání, informační technologie, pedagogické, technické a zdravotnické lyceum a obchodní akademii. U oborů s výučním listem to byly opravář vozidel, kadeřník, cukrář, truhlář, elektrikář a instalatér.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Plzeňský kraj, investice do školy, střední školy, stavby škol, opravy škol

Plzeňský kraj dá z rozpočtu do staveb na svých středních školách 1,25 miliardy korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.