Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Západočeská univerzita bude mít od ledna konzultanta bezpečnosti

Od ledna příštího roku bude na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) fungovat takzvaný konzultant bezpečnosti. Podle rektora Miroslava Lávičky se nejedná o přímou reakci na tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde při střelbě zemřelo 14 lidí a dalších 25 utrpělo zranění. O zřízení této funkce se na ZČU hovoří od nástupu nového vedení, události z minulého týdne tento proces ale urychlily.

„Už 21. prosince ve večerních hodinách jsme začali řešit aktualizaci bezpečnostních opatření a provedení nového bezpečnostního auditu. Od ledna bude na ZČU zřízena nová funkci konzultanta bezpečnosti, ačkoliv ne jako přímá reakce na čtvrteční události. Je to záměr, na kterém pracujeme od nástupu nového vedení a který jsme chystali na polovinu příštího roku, ovšem tragické události na Univerzitě Karlově tento proces uspíší,“ uvedl rektor Miroslav Lávička.

Konzultant bude mít na starost kromě bezpečnostního auditu a vyhodnocení bezpečnostní situace také navržení krátkodobých a střednědobých opatření přímo pro plzeňskou univerzitu. V souvislosti s útokem z minulého čtvrtka aktivovalo Informační a poradenské centrum ZČU krizové linky pro studující a zaměstnance ZČU, kteří potřebují psychologickou podporu.

Dostupná je také do 2. ledna 2024 chatovací linka z webu Studentské otazníky, a to každý den mezi 10:00 a 12:00. E-mailovou pomoc nabízí Informační a poradenské centrum na adrese krizovka@service.zcu.cz denně od 15:00 do 17:00. Obě linky budou v provozu během celých svátků. Univerzita se taktéž připojila k finanční podpoře Nadačního fondu Univerzity Karlovy.

Čtvrteční útok je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. Vyžádal si 14 obětí z řad studentů a profesorů. Zemřel také pachatel. Zraněných bylo 25.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Korelus

Štítky ZČU, Západočeská univerzita, konzultant bezpečnosti, bezpečnost na školách, útok na univerzitě

Západočeská univerzita bude mít od ledna konzultanta bezpečnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.