Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do plzeňských škol nastoupilo bezmála 2000 prvňáčků

Do celkem 26 základních škol zřizovaných městem usedlo v pondělí zhruba 16 000 dětí, přičemž pro 1 847 z nich to byla premiéra. Čísla jsou letos vyšší kvůli nástupu ukrajinských dětí a také je to dáno příchodem prvňáků ze silnějších populačních ročníků. Na řadu školáků čekají i drobné změny, neboť město přes prázdniny investovalo 34 milionů korun do rekonstrukcí a dalších stavebních akcí.

Skutečný počet dětí, které nastoupily letos do školy, bude upřesněn během září. Prvňáčků je letos oproti loňskému roku o 66 více. „Je to dáno tím, že nastupuje silnější populační ročník i tím, že do prvních tříd byly zapsány i děti běženců z Ukrajiny,“ vysvětlila vedoucí odboru školství mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová.  

Mezi plzeňskými školáky je letos podle odhadů 1446 dětí z Ukrajiny, i tento počet je ale zatím orientační a upřesní se v září. „V souvislosti s jejich vzděláváním většina našich škol navýšila kapacitu v režimu takzvaného zákona Lex Ukrajina, který umožňuje na přechodnou dobu mimořádně využívat i prostory, jež nesplňují běžné hygienické požadavky,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Zároveň zdůraznila, že ve všech třídách je maximální počet do 30 žáků. „Město zřídilo také několik homogenních tříd pro děti z Ukrajiny. Fungují při Benešově základní škole a 11. základní škole jako jejich odloučená pracoviště. Jedna třída je v objektu TJ Slavoj a další jsou v budově Západočeské univerzity v Sedláčkově ulici. Jedna homogenní třída je i v objektu ve Skupově ulici, který je města Plzně,“ vyjmenovala Kantorová. Dodala, že právě z důvodu výuky ukrajinských dětí fungují ve školách ukrajinští asistenti pedagoga.

Během letních prázdnin město dokončilo na základních školách několik investičních akcí za více než 34 milionů korun a zahájilo tři další velké stavební akce v celkové hodnotě přibližně 64 milionů. Jedna z těchto akcí skončí v říjnu, další dvě v příštím roce.

Letní prázdniny využilo město Plzeň k zahájení oprav a na přístavby svých škol za desítky milionů korun

Desítky milionů korun investovalo o prázdninách město Plzeň do stavebních úprav základních škol, které zřizuje. Jednalo se o úpravy prostor pro výuku, jídelen i kuchyní, venkovních prostranství a také úpravy sportovišť nebo dokonce o výstavbu...

Už více než deset let podporuje město také děti ze sociálně slabších rodin. Pomoc jde především tam, kde mají prvňáčka. „Školní výbavu a potřeby od nás letos na konci prázdnin dostalo 200 dětí ze znevýhodněného prostředí. Na nákup školních batohů, penálů, pastelek, vodovek, sešitů, pytlíků na přezůvky či svačinových boxů a dalšího jsme vyčlenili čtvrt milionu korun,“ spočítal radní Jiří Šrámek (ANO), do jehož gesce mimo jiné spadá i oblast sociálních věcí.

Město také pilotně vyzkoušelo podporu dětí z potřebných rodin nastupujících do plzeňských mateřských škol. Bačkůrkami, pláštěnkami, hrnečky či taškami do šaten město vybavilo 25 dětí.

Ohodnoť článek

Foto Eva Barborková

Štítky školní rok, nový školník rok, prvňáčci, základní školy, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do plzeňských škol nastoupilo bezmála 2000 prvňáčků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.