Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeň bude mít technologickou základní školu, má lákat k technice

Plzeň vybuduje do září 2021 za devět milionů korun první technologické centrum na jedné ze svých základních škol. Pilotní projekt má naučit děti vztahu k technice. Využije suterén v nevyužívané staré budově Bolevecké základní školy, v jejímž horním patře je teď jen základní umělecká škola. Vznikne tam několik dílen, řekla radní Lucie Kantorová (ANO). Město vybuduje i další technologická centra.

"První dílna bude velmi technologická, kde budou děti využívat počítače, roboty a spoustu interaktivních zařízení. A vedle bude vyloženě manuální dílna, aby si osvojily zručnost. Budou pracovat se dřevem, kovy i s jinými materiály," uvedla radní. Stavba začne příští rok a potrvá 12 měsíců.

Projekt bude zapojený do výuky pracovních činností. "Navazujeme také na to, že se v Olomouci testuje předmět Technika. A až se pak změní školní vzdělávací program, tak budeme připraveni," uvedla Kantorová. Ministerstvo školství plánuje, že předmět zařadí do vzdělávacího systému. "My jsme trochu napřed, protože už můžeme tento předmět do rozvrhu zařadit. A žáci k tomu budou mít adekvátní prostory a dílny," řekla.

Podle Kantorové jde o pilotní projekt, který bude při své výuce využívat hlavně Bolevecká základní škola. "Osaháme si to a do budoucna se nebráníme rozšířit ho také na ostatní školy," řekla. Kantorová projekt velmi vítá, protože město má dosud jazykové a sportovní školy, ale právě technologická v průmyslové Plzni hodně chybí.

"Záměrem města je vybudovat každý rok jedno až dvě technologická centra. Pro roky 2020 a 2021 právě na Bolevecké základní škole," uvedla radní. Je třeba tam udělat stavební úpravy, rekonstrukci původní dřevodílny, kam se třeba koupí i soustruh, vybudovat přípravnu a sklad materiálu, šatny, bezbariérová WC, zázemí pro učitele a sprchy. Projekt dále zahrnuje bezbariérové vstupy a úpravu počítačové sítě. Náklady včetně vybavení se odhadují asi na devět milionů Kč.

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky ČR, školy, stavby, správa, základní, Plzeň, základní škola, dílna, Bolevecká základní škola, projekt, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň bude mít technologickou základní školu, má lákat k technice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.