Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeň díky EU pomohla 45 rodinám v bytové nouzi, bude to dělat dál

Zhruba 45 domácnostem, které se ocitly v bytové nouzi, pomohla začít znovu tříletá testovací koncepce sociálního bydlení v Plzni, kterou podpořila EU více než 13 miliony Kč. Město poskytlo sociální byty a sociální pracovníky. Projekt, který skončí v únoru 2020, bude pokračovat díky penězům z rozpočtu města. Po dnešním jednání zastupitelů to řekl radní David Šlouf (ODS).

"Jde o týrané ženy, samoživitelky s dětmi a minimem peněz, o muže bez rodiny na ulici, s dluhy, bez práce a přátel. Mnozí se ocitli na samém dně," uvedl. Projekt, který má zajistit nesegregované bydlení, funkční systém a metodiku práce s klienty, cílí na seniory v nouzi, postižené, samoživitele, lidi přicházející z dětských domovů a od pěstounů.

Město vybudovalo 45 sociálních bytů, o deset více než ukládala dotace, v opravených městských domech. Jeden krizový byt slouží pro přechodné ubytování klientů, kteří byli oběťmi domácího násilí či živelní pohromy.

"Odborná i laická veřejnost nás před třemi lety zrazovala. Tvrdila, že pokud budeme úspěšní v jednom ve dvou případech z 20, tak to bude velký úspěch. Po téměř třech letech máme 70procentní až 80procentní úspěšnost," uvedl radní. Lidé, jimž město pomohlo, pracují, řádně platí, některé rodiny se sloučily.

"Tato cesta je nesmírně potřebná, ale má nějaké kapacity. Já doufám, že Sněmovna najde konečně odvahu, aby dokončila zákony o sociálním a dostupném bydlení. Oba jsou dopracovány do jasných předloh a jsou nesmírně nutné, abychom mohli řešit celkové provázanosti systému sociální pomoci. Zákony teď, bohužel, někde stojí," řekl zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL), ředitel Diecézní charity Plzeň.

Pomoc města využila například 48letá žena, jejíž dceru postihlo závažné autoimunitní onemocnění. Kvůli péči o dívku přišla o práci, z domácnosti odešel manžel, začala dlužit za nájem. "Sestavili jsme plán, pomohli s žádostí o sociální dávky, připravili splátkový kalendář. Situace rodiny se stabilizovala," uvedla vedoucí oddělení sociální práce magistrátu Karolína Vodičková. Sedmdesátiletého muže finančně zneužívali jeho známí. "Byl zanedbaný, zmatený, neměl oblečení, osobní věci ani doklady," řekla. Našel místo ve stacionáři, jeho stav se tam stabilizoval. Sociální pracovník mu věnoval 103 hodin. Klientkou města byla také 43letá žena, kterou opustil partner - cizinec a nechal ji s velkou hypotékou a dvěma malými dětmi. Skončila v exekuci, musely se vystěhovat. Pobývaly v chatkách, zahradních domcích. Díky pomoci města získala žena novou práci, výrazné se zlepšil zdravotní stavu jednoho z dětí, dluhy splácí. Deset osudů vybralo město do brožury Můj příběh.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, správa, byty, sociální, Plzeň, Evropská unie, rodina, sociální práce, bydlení, ODS, Jiří Lodr, KDU-ČSL, Diecézní charita Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň díky EU pomohla 45 rodinám v bytové nouzi, bude to dělat dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.