Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Plzeňském kraji aktuálně pobývá přes 31 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, třetina z nich pracuje

Už téměř 31 200 uprchlíků z Ukrajiny po bývá v Plzeňském kraji, třetina z nich pracuje. Nejvíce jich je zaměstnáno na Tachovsku, téměř 3400. Následuje okres Plzeň-město, kde je nyní registrováno přes 15 300 uprchlíků a práci jich má přes 3100. Mateřské, základní i střední školy v regionu mají ještě dostatek volných míst pro přijímání ukrajinských dětí.

"Aktuálně v kraji pracuje 10 625 ukrajinských uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu," řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce v Plzni. Tento počet je poslední týdny přibližně stejný. Úřad práce eviduje v regionu více než 22 800 volných volných pracovních míst. Na všechny se mohou hlásit také ukrajinští uprchlíci, kteří mají volný přístup na trh práce, jako kdyby byli občany EU. Řada profesí však vyžaduje, aby se dorozuměli česky. Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok a otevírají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání a na trh práce.

Mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová informovala, že v regionu mají všechny stupně škol pro ukrajinské děti dostatek dostatek míst. "Počet dětí přijatých do mateřských škol k 1. září je zatím 309, dalších 205 už jich bylo přijato ve školním roce 2021/2022 do června," uvedla. K povinnému předškolnímu vzdělávání jich školy přijaly dalších 122. Školky v kraji by ještě v tuto chvíli byly schopné přijmout 732 dětí, po navýšení kapacit dalších 443.

"Do základních škol v regionu nastoupilo do letošního června 1691 žáků, přijatých od nového školního roku je dalších 1066. Při navýšení kapacity by byly základní školy schopné přijmout dalších 2468 dětí, z toho přes 1400 v Plzni," řekla mluvčí.

Na střední školy v kraji nastoupilo do června 115 ukrajinských žáků, z toho 88 do maturitních a 27 do nematuritních oborů, devět už do škol přestalo chodit. "Pro školní rok 2022/2023 bylo přijato 133 studentů, z toho 67 do maturitních oborů a 66 do nematuritních. "Každý, kdo přišel, že chce něco studovat, tak je vždycky umístěný, a to jak na střední, tak na učňovské školy," uvedla Mertlová. Kraj otevře od září v Plzni nový finanční a logistický obor. Půjde o jednu třídu s 30 žáky, primárně určenou pro děti uprchlíků. "Tam, kde bude třeba, budou mít děti posílené hodiny češtiny, ale podle našich informací hodně navštěvují adaptační kurzy," řekla mluvčí. Podle ní školy stále přijímají a vyhlašují ještě další kola řízení, protože se ještě děti po návratu z Ukrajiny dohlašují.

Podle mluvčí plzeňského magistrátu Adriany Jarošové přijaly dosud školky ve městě 220 dětí a základní školy 750 ukrajinských žáků. "Dodatečné zápisy do základních škol probíhají tento týden a do mateřských škol 29. srpna. Konkrétní počty budou 1. září. Během prvních dnů měsíce září lze ještě očekávat doručení jednotlivých žádostí o přijetí," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky uprchlíci z Ukrajiny, ubytování, práce pro uprchlíky, ukrajinské děti, uprchlík, Plzeňský kraj, Ukrajina, Plzeň, okres Tachov, základní škola, Úřad práce České republiky, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji aktuálně pobývá přes 31 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, třetina z nich pracuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.