Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Zemřel Miroslav Fiala, bývalý generální ředitel ŠKODA JS, vyrábějící zařízení pro jaderné elektrárny

Ve věku 77 let zemřel bývalý generální ředitel plzeňské společnosti ŠKODA JS Miroslav Fiala. Stál deset let v čele společnosti, která je významným evropským dodavatelem zařízení a řešení pro jaderné elektrárny.

„Byl u všeho, co se v československé jaderné energetice od konce šedesátých let událo. Do Škodovky nastoupil po absolvování Strojní fakulty v Plzni v roce 1968. Prošel různými funkcemi od konstruktéra po ředitele divize a od roku 2006 do roku 2015 byl generálním ředitelem společnosti,“ informoval mluvčí Škody JS Jan Stolár.

„Miroslav Fiala se stačil ještě zapojit jako projektant do závěrečné fáze výstavby první československé jaderné elektrárny A-1 v Jaslovských Bohunicích. Významně se zasloužil o to, že čeští a slovenští dodavatelé postupně získali předpoklady stavět tuzemské jaderné bloky samostatně, s minimální zahraniční pomocí. Podílel se na stavbě a zprovozňování obou českých jaderných elektráren i slovenské JE Mochovce,“ uvedl mluvčí Stolár.

Po otevření trhu v devadesátých letech Miroslav Fiala významně přispěl k etablování společnosti ŠKODA JS v nových teritoriích, zejména ve východní a západní Evropě. Škodovka pod jeho vedením dodávala zařízení a služby do desítek zemí. „Miroslav Fiala byl s firmou bytostně spojen, vždy mu záleželo také na lidech ve společnosti. Byl náročný a současně lidský. Bude nám chybět,“ dodal Jan Stolár.

Škodovka vyrobila kontejner na vyhořelé jaderné palivo pro hlubinné úložiště

Kontejner vydrží velký přetlak, vysoké teploty a bezpečně odstíní radioaktivní záření. Podobný vyvíjejí i další země jako například Švédsko nebo Francie. Pro hlubinné ukládání odpadu z českých jaderných elektráren Dukovany a Temelín ho sestrojila...

Škoda JS je jednou z předních evropských inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren, její historie se píše od roku 1956. Od té doby dodávala investiční celky, zařízení a servis pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA, Rakousku, Finsku, Belgii, Číně, Arménii a v dalších zemích. Od 90. let se zaměřila také na západní trhy a technologie. Spolupracuje s předními světovými společnostmi v oboru.

Společnost dosahuje ročních tržeb mezi 3,5 až čtyřmi miliardami korun, v roce 2020 činil zisk před zdaněním více než 122 milionů korun při tržbách přes 3,3 miliardy. Zaměstnává přes 1000 vysoce kvalifikovaných odborníků. Firma byla od roku 2004 součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Letos v polovině června oznámila energetická Skupina ČEZ, že se stane stoprocentním vlastníkem Škody JS. Převzetí začal koncem července posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem Škody JS ohrožené protiruskými sankcemi

Energetická Skupina ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem české firmy působící v jaderné energetice Škoda JS. Před několika lety se Škoda JS stala součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Kvůli tomu se společnost v současné...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Škoda JS, HC Škoda Plzeň,

Štítky Miroslav Fiala, Škoda JS, smuteční oznámení, zemřel generální ředitel, jaderná elektrárna, generální ředitel, ŠKODA AUTO a.s., Plzeň, Jaderná elektrárna Mochovce, ČEZ, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jaslovské Bohunice, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Miroslav Fiala, bývalý generální ředitel ŠKODA JS, vyrábějící zařízení pro jaderné elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.