Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obrovská ztráta pro celosvětovou lékařskou vědu i ochranu přírody, nečekaně zemřel patolog Ondřej Hes

Obrovský smutek zavládl nejen v lékařských kruzích, v plzeňské fakultní nemocnici, ale i mezi příznivci a spolupracovníky ekologického spolku DESOP a Záchranné stanice živočichů Plzeň. Zcela nečekaně totiž zemřel Ondřej Hes, celosvětově uznávaný lékař, zakladatel a duchovní otec Nadačního fondu Eden, biolog, ekolog, terarista a sportovec.

„Ondra zemřel nečekaně ve věku nedožitých 54 let v důsledku rozsáhlé mozkové příhody, která ho zákeřně překvapila brzy ráno, když v rámci svých oblíbených sportovních aktivit běžel do Fakultní nemocnice na Lochotíně, kde působil celý svůj profesní život. Dle získaných informací zkolaboval v lukách v údolní nivě řeky Berounky, kousek od spodního vjezdu do fakultní nemocnice, na dohled a dosah lékařské pomoci. Bohužel rozsah a charakter náhlé mozkové příhody mu neumožnil si pomoc přivolat, a tak i přes veškerou a následnou snahu lékařů, kolegů, kamarádů a těch nejlepších z nejlepších se nepodařilo profesora Hese zachránit,“ informoval o smrti kamaráda a spolupracovníka šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

„Alespoň pro mě zemřel muž, jehož jméno, životní filozofie, pracovitost, odkaz a přístup k životu by neměl být nikdy zapomenut! Osobně děkuji Ondřeji Hesovi za jeho pomoc, podporu a práci, kterou udělal v rámci činnosti pro Dobrovolný ekologický spolek-ochrana ptactva DES OP i Záchrannou stanici živočichů Plzeň a přírodu. Zároveň tímto veřejně deklaruji, že dokud budu živ, tak budeme držet jeho odkaz a projekty dál, tak jak jsme se kdysi domluvili,“ zdůraznil Karel Makoň.

Vzpomínku na svého profesního kolegu připojil také lékař Michal Michal z Bioptické laboratoře Plzeň. „Ondřej Hes byl jedním z těch lidí, který, ač byl ve svém oboru (týkající se zejména diagnostiky a klasifikace nádorů ledvin) naprostou světovou extratřídou, zůstával širší veřejnosti neznámý. Jeho rutinní diagnostická práce v roli chirurgického patologa pomáhala správně léčit desítky tisíc pacientů v Čechách i ve světě. Výsledky jeho zcela fenomenální vědecké činnosti (mj. v Plzni vybudoval pravděpodobně největší registr vzácných ledvinných nádorů na světě) budou již navždy zachraňovat nebo výrazně zlepšovat životy ještě daleko většího počtu lidí,“ uvedl Michal Michal.

Velkou část svého času věnoval Ondřej Hes výuce studentů medicíny. Každoročně za ním do Plzně jezdilo mnoho převážně mladých patologů z celého světa zdokonalit se v diagnostice nádorů ledvin a využít šance spolupracovat s Ondrou na vědeckých projektech. Mimo svoji profesionální kariéru lékaře byl Ondra velkým znalcem a velmi aktivním ochráncem zvířat a přírody a spolu se svými přáteli se zasloužil o vznik a rozvoj desítek hektarů mokřadů a dalších unikátních biotopů v našem okolí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky Ondřej Hes, smuteční oznámení, zemřel uznávané lékař, lékařská věda, patolog, DESOP, Plzeň, lékař, živočichové, Fakultní nemocnice Plzeň, Lochotín, Berounka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovská ztráta pro celosvětovou lékařskou vědu i ochranu přírody, nečekaně zemřel patolog Ondřej Hes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.