Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeň plánuje na osmi lokalitách výstavbu 400 nových městských bytů, stavět se začne v roce 2024

Výstavbu 400 nových nájemních městských bytů připravuje Plzeň na osmi lokalitách. Stavět by se mělo začít na přelomu let 2024 a 2025 a jedná se o investici za 800 milionů až miliardu korun. Hotové budou od těchto dní do čtyř až šesti let.

Byty vzniknou v lokalitách na Světovaru, v Zátiší, Na Kovárně, Tylova-Korandova, v Liticích, Domažlická-Vejprnická, na pravé straně od Karlovarské ulice u lokality Pod Záhorskem a ve dvou prolukách ulic Na Jíkalce a Plachého. Další pozemky město hledá.

Plzeň pracuje na nové koncepci bytové politiky od roku 2014, kdy se město snažilo zlepšit využitelnost městských bytů a postupně navýšit jejich počet. V roce 2015 mělo město, z důvodu špatného technického stavu, celkem 311 dlouhodobě volných bytů, které byly postupně opraveny. Od roku 2016 do konce roku 2022 město vybuduje 305 nových bytů, a to novou výstavbou nebo rekonstrukcí stávajících nevyhovujících bytů. Od roku 2016 do května 2022 bylo poskytnuto občanům města Plzně celkem 1 173 bytů. Toto číslo zahrnuje nově vzniklé, rekonstruované či tzv. vizualizované byty.

„Největší počet nových bytů vzniká revitalizací lokality Zátiší, kde v září 2022 bude dokončena výstavba dalších celkem 102 bytů. Původně v lokalitě bylo pouze 92 bytů. V první etapě již bylo zkolaudováno 77 bytů, všechny byty mají již své nájemce. Kromě bytů zde byly vybudovány i nebytové prostory, najdeme zde kadeřnictví a snad se brzy podaří otevřít obchod s potravinami. Díky této velmi rozsáhlé výstavbě za 420 milionů korun došlo k výraznému zlepšení podmínek života pro ostatní obyvatele lokality,“ zhodnotil náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města David Šlouf (ODS).

Městský byt v Plzni si může opravit nájemce, poté si odbydlí svoji investici

Zhruba 2650 bytových jednotek vlastní město Plzeň, přičemž průměrně se jich za rok uvolní kolem 150. U nich pak Plzeň zajišťuje opravy, kdy například oprava jednoho bytu stála v roce 2021 zhruba 250 tisíc korun. V souvislosti s tím, že některé...

Aktuálně Plzeň pracuje na prověřovacích studiích všech míst pro novou výstavbu, které budou hotové letos. Do dvou let by mohly být projekty. Takže na přelomu let 2024 a 2025 by se začalo stavět. „Ze znalostí vytváření rozpočtů jsem si jistý, že se peníze najít dají, protože každý rok máme volných 300 až 500 milionů. Když vydáme polovinu na byty, tak je to reálné," uvedl Šlouf. Vzhledem k tomu, že Plzeň postavila 180 bytů v Zátiší za 400 milionů, přičemž v této ceně byly demolice starých domů, tak by se podle něj dalo 400 bytů postavit za 800 milionů až miliardu.

Navíc město může jít do různých projektů, třeba podobně jako před 20 lety na Sylvánu. „Lidé vloží nějaký vstupní bonus, budou platit nájem a za deset patnáct let, podle toho jak to ekonomicky vyjde, si byty mohou odkoupit," řekl Šlouf. Kromě toho, že město bude stavět byty samo, tak si může, pokud by nemělo vlastní finance, peníze půjčit a splácet je z nájmů, následně lidé byty odkoupí.

„U větší výstavby je možný PPP projekt, tedy spolupráce privátního a veřejného sektoru, kdy by město vložilo pozemky do nové společnosti založené s developerem, který by byty postavil. Poté by jejich určitou část v hodnotě městských pozemků předal Plzni, která je bude pronajímat. V kombinaci těchto modelů se dá těch 400 bytů bez problémů postavit,“ dodal primátorův náměstek s tím, že pokud si chce město Plzeň udržet ve městě, které nabízí dostatek pracovních příležitostí, mladé lidi, absolventy škol, je nutné jim nabídnout adekvátní bydlení, startovací byty.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky bytová výstavba, nové byty, městské byty, David Šlouf, Plzeň, stavba, pozemek, projekt, Litice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň plánuje na osmi lokalitách výstavbu 400 nových městských bytů, stavět se začne v roce 2024  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.