Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o streetartové výzdobě nevzhledných městských ploch díky festivalu Wallz?

Plzeň je už několik dní zase o něco pestřejší, barevnější a veselejší. Ještě nedávno prázdné, nevzhledné oprýskané zdi, plochy a stěny nejrůznějších objektů teď zdobí malby domácích i zahraničních streetartových umělců. Originální díla vytvořili v rámci již třetího ročníku festivalu Wallz. Co si o tomto způsobu zkrášlování města myslí politici a zastupitelé? Líbí se jim streetart nebo ho považují za obyčejné čmárání? To se dočtete v naší Politické koridě.

OTÁZKA: Jak se vám líbí výzdoba nevzhledných a prázdných ploch na území Plzně, o kterou se už třetím rokem starají umělci v rámci festivalu Wallz?

Jiří Lodr (KDU-ČSL)  

Veřejný prostor je nesmírně cenný pro život lidí v našem městě. Já jsem si vždy velmi rád obešel všechna místa, která prošla změnou, rukou umělců festivalu Wallz. Jsem moc rád, že místa, která nebyla pohledovou radostí, znovu ožívají novým příběhem, novým tématem a barevným zkrášlením. Děkuji za to, že existují tyto počiny a dělají podle mého názoru město krásnější a patří toto ztvárnění k proměně hodnotové. Jen pro doplnění jednou z velkých radostí je stěna na krajské radě mládeže ve Skupovce.

Roman Zarzycký (ANO)

Pokud mám hodnotit podle výtvarných děl, které jsem měl možnost vidět, odpovídám ANO, líbí se mi, proto ho podporuji. Hodnotím to pouze skrze první emoci. A ta je například u díla na Pavlačovém domě na Jateční velmi pozitivní. 

FOTO: Plzeň se díky festivalu WALLZ mění v obří umělecké plátno, podívejte se nově vznikající díla

Někde už je téměř hotovo, jinde umělci už pomalu a jistě finišují. Řeč je o třetím ročníku festivalu Wallz, který patří mezi největší v republice. Plzeňané budou moci na několika dostupných lokalitách obdivovat díla špičkových streetartových...

Veronika Jilichová Nová (ODS)   

Díla festivalu WALLZ jsou opakovaně velmi vydařená a nápaditá. Za tři ročníky jich vzniklo přes dvacet. Příjemně oživují jinak nudné plochy. Dočasně například fasády nemovistostí, určených k demolici. Letos je takovým dílem velmi milá malba spícího dítěte na domě na Jateční ulici, který v budoucnu ustoupí silnici I/20. Některá díla se naopak stávají trvalejší součástí veřejného prostoru. Za všechny například realizace WALLZ 2021 na protihlukové stěně na Rokycanské ulici, vznikla zde krásná koláž živých popínavých rostlin, dotvořená malbou do podoby tajemné zahrady. Je příjemnou streatartovou galerií na cestě do centra. Díky uznávaným umělcům, kteří ukazují v Plzni streetart jako kvalitní součást kultury veřejného prostoru. Díky i za workshopy pro děti a mladé výtvarníky, kteří si mohou vyzkoušet tvorbu výtvarného díla a pochopit, že na zdi nepatří bezúčelné sprejování.

Pavel Kotas (ČSSD)

Estetika veřejného prostoru je velmi důležitá a je dobře, že se jí festival Wallz věnuje. Problém bývá v tom, že každému se líbí trochu něco jiného a těžko se díla ve veřejném prostoru zavděčí všem. V rámci loňského festivalu jsem viděl téměř všechna díla naživo. Mohu tak za sebe říct, že mně neurážela a většinou se mi líbila. Naopak některé obrazy si dodnes pamatuji a velice pozvedly veřejný prostor v místech, kde by to člověk ani nečekal. Přijde mi také mnohem lepší, když sprejeři vylepší nevzhlednou oprýskanou zeď, než když se někteří "podepíší" na pěknou novou stavbu.

Pavel Bosák (Piráti) 

Myslím, že to byl geniální nápad. Osobně se mi líbí syrovost a tvořivost “street” umění v jeho rozličných podobách. Když se navíc odstraní negativní faktor ničení cizího majetku, lze takovým proměnám veřejného prostoru jen tleskat. Zejména ty velké “fresky” s nějakým poselstvím považuji za inspirativní a osvěžující v jinak šedivém a oprýskaném světě některých ulic. Pravda, u některých provedení bych rád viděl víc vynalézavosti, než jen vyšperkovaný “tag”, ale pořád lepší, než holý beton.

Michal Vozobule (TOP 09)

Některé věci mi přijdou povedené, jiné méně, některé jsou fascinující, některým třeba úplně nerozumím. Je to jako s jakýmkoli jiným uměním. Ale můj názor na věc je z mojí současné pozice v zásadě irelevantní. Jsem rád, že město podporuje různými způsoby takový festival a jsem také rád, že zároveň nijak nezasahuje do jeho dramaturgie. A to ani pod tíhou případných veřejných nálad.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu, kromě zástupce KSČM. 

Ohodnoť článek

Foto Michal Poustka, Zuzana Duzbabová

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, festival Wallz, streetart, festival, Plzeň, veřejné prostranství, Jiří Lodr, ANO 2011, KDU-ČSL, Roman Zarzycký, Michal Vozobule, Pavel Bosák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o streetartové výzdobě nevzhledných městských ploch díky festivalu Wallz?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.