Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Plzeň se díky festivalu WALLZ mění v obří umělecké plátno, podívejte se nově vznikající díla

Někde už je téměř hotovo, jinde umělci už pomalu a jistě finišují. Řeč je o třetím ročníku festivalu Wallz, který patří mezi největší v republice. Plzeňané budou moci na několika dostupných lokalitách obdivovat díla špičkových streetartových umělců z Česka i ze zahraničí. K vidění budou hravé kousky jako vystřižené z dětských komiksů, autoři se však nebojí ani silných sociálních témat.

„Letošní festival je opět trochu jiný. Oproti předchozím ročníkům nabídne hodně realistických muralů. Největší realizací bude s 800 metry čtvrtečními malba na opěrné zdi Korandova sboru, která předznamenává celkovou úpravu tohoto území. Autorem je Yakokarlik, člen místní skejtové komunity, která se snaží tuto lokalitu vylepšovat a kultivovat,“ popisuje programový ředitel DEPO2015 a spoluorganizátor festivalu Jan Štěpán.

Foto: Michal Poustka / DEPO2015

„Vymýšleli jsme, jak místo uchopit a rozhodli jsme se pro barevné maskáče. Důležité pro nás je, aby to nerušilo a bylo to snadno opravitelné. Máme ten prostor rádi a chceme se o něj starat,“ upřesnil autor projektu Jakub Karlík.

„Nejzajímavější dílem bude bezesporu pavlačový dům na Jateční, kde tvoří asi momentálně nejznámější český umělec ChemiS. Neznám nikoho, kdo by se netěšil až ten objekt spadne. Je to hrozivé místo s nechvalně proslulou historií a zároveň se jedná o velmi frekventovanou lokalitu. Chceme místo vylepšit tak, aby se i ta averze k němu zmírnila a trochu se změnil pohled veřejnosti," říká Štěpán. Umělecké dílo na fasádě by tam mělo vydržet několik let do doby, než stavbaři dům srovnají se zemí.  

Organizátoři spolupracují také s plzeňskou Sutnarkou. Tentokrát si studentka ateliéru Ilustrace vzala do parády vodárenský objekt na náplavce řeky Mže. „Byla jsem z toho trochu nervózní a bála se, abych vše včas stihla. Začala jsem proto o několik dní dříve. Některé detaily jsem musela ještě na poslední chvíli změnit, ale už se to pomalu blíží do finále. Je to náročné, všechno mě bolí. Už se těším, až to dokončím,“ řekla s úsměvem Johanka Kubalová.

Inspirací byly pro studentu všudypřítomné nutrie

Pozvání na festival přijal i kontroverzní americký umělec Brad Downey. Právě nad ním se vznášelo mnoho neznámých, neboť u něj doslova nikdo nikdy neví. Tento Američan žijící střídavě v Berlíně a ve Švýcarsku je známý svými provokativními díly, která vznikají velmi spontánně. Aktuálně pracuje na své realizaci v areálu DEPO2015 a zatím si chce vše nechat jako překvapení na víkendovou vernisáž. Prozradit můžeme jen to, že svou roli v jeho díle sehraje rudá hvězda, která ještě před pár lety ležela na střeše bývalého KSČ na Americké třídě.

Líbí se vám díla vnikající při festivalu WALLZ?

Celkem hlasovalo46 čtenářů

Festival bude pokračovat do neděle a doplní ho bohatý doprovodný program. Děti si například budou moci v sobotu zkusit graffiti workshop. Na stejný den je pak naplánovaná také vernisáž a Art Battle. Podrobný program včetně mapy letošních realizací najdete ZDE.

FOTOGALERIE: Festival WALLZ no.3

Čtvrtek, 16. června 2022, 15:47

Yakokarlik, foto: Michal Poustka
Tadas Šimkus, foto: Michal Poustka

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky festival Wallz, street art, mural, velkoplošné malby, ChemiS, pavlačový dům, anketa fotogalerie, festival, Plzeň, Česko, Jan Štěpán, plátno, KSČ, Švýcarsko, Berlín, Poustka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Plzeň se díky festivalu WALLZ mění v obří umělecké plátno, podívejte se nově vznikající díla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.