Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Školačka se dostala do nesnází a na diskuzním fóru psala o sebevraždě. Policie rozjela obří záchrannou akci

Na patnáctiletou dívku, která se dostala do obtížné situace a netajila se plány na sebevraždu, upozornila policii prostřednictvím tísňové linky 158 jedna pozorná žena. Okamžitě se rozběhla složitá záchranná akce a pátrání po dívce z Plzeňska, která chtěla zemřít.

„Na webových diskuzních stránkách nalezla žena příspěvek od anonymní pisatelky, zřejmě patnáctileté, ve kterém psala, že je v bezvýchodné situaci a že plánuje spáchat sebevraždu. Oznamovatelku toto velmi znepokojilo, proto celou věc oznámila na policii,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová.

Policisté ihned kontaktovali odpovědnou pracovnici diskuzního webu a požadovali dostupné informace k pisatelce. Následně kontaktovali i zřizovatele webu. Získali přístupovou e-mailovou adresu a také několik IP adres, ze kterých se pisatelka přihlašovala. Na základě toho pak vytipovali několik lokalit, kde prováděli vyšetřování ve školách se zaměření na osobu, která by mohla mít v evidenci výše uvedenou e-mailovou adresu.

„Téměř žádná škola však soukromé e-mailové adresy neevidovala. Policisté ovšem získali poznatek, že soukromá e-mailová adresa je uváděna na přihláškách na střední školu. Toto zjištění přineslo velký posun v pátrání po totožnosti mladé dívky. Po získání informací ihned jeli provést prověrku na adrese, kde by měla dívka bydlet. Dívku v bytě nalezli. Nacházela se ve špatném psychickém stavu, a tak policisté přivolali zdravotníky, kterým dívku předali do péče,“ popsala akci s dobrým koncem policejní mluvčí.

Myšlenky na sebevraždu mohou potkat v tíživé životní situaci každého, děti a dospívající nevyjímaje. I děti a dospívající mohou mít stejně jako dospělí svá trápení, starosti, potíže, problémy, krize, pocity prohry. Na rozdíl od dospělých nejsou však ve svém věku vybaveni takzvanými zvládacími strategiemi – znalostmi, dovednostmi a zkušenostmi s překonáváním náročných životních situací. Navíc je pro jejich věk poplatná zvýšená emoční reaktivita, zbrklost reakcí, přecitlivělost, nižší psychická odolnost, často i neznalost kompromisů a celkově složité hledání vlastní identity. To vše jsou faktory, které mohou zrodit myšlenku na to, že by bylo možná lepší nebýt. Důvody mohou být různé.

Mezi situace, které mohou vést k pocitům beznaděje a myšlenkám na sebevraždu, patří rozpad rodiny, nestabilní rodinné zázemí, sexuální zneužívání, zanedbávání, fyzické či psychické týrání, změna prostředí a vyčlenění z kolektivu, šikana a kyberšikana, finanční a existenční ohrožení rodiny, hraní her s ústřední tematikou smrti a sebevraždy, necitlivé informování o sebevraždě v médiích, vztahy mezi vrstevníky, „nešťastné“ lásky nebo školní neúspěch.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky sebevražda, linka 158, dívka chtěla spáchat sebevraždu, vyhrožovala sebevraždou, policie, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školačka se dostala do nesnází a na diskuzním fóru psala o sebevraždě. Policie rozjela obří záchrannou akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.