Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stovky lidí sledovaly na šumavském Zhůří odhalení nového památníku, připomíná vojáky 90. pěší divize

Kolem 700 lidí se zúčastnilo odhalení nového památníku a zrenovovaného pomníku na šumavském Zhůří. Pomník připomíná krvavý incident a smrt deseti amerických vojáků, kteří zahynuli na Zhůří v bitvě s Němci 5. května 1945, Nově vytvořený památník s pamětní deskou pak symbolizuje cestu americké 90. pěší divize od vylodění v Normandii, až po osvobození západní části tehdejšího Československa.

U příležitosti Dne svobody na Zhůří, což je zaniklá šumavská obec a shodou okolností i velmi oblíbený turistický cíl, se v neděli odpoledne sešly stovky lidí. Hlavní událostí bylo odhalení nového pomníku, který se vztahuje k slavné americké 90. pěší divizi a její válečné cestě, kterou poznamenala i bitva na Zhůří. O ní se veřejnost dozvěděla vlastně až v roce 2000. Tehdy byl na Zhůří díky iniciativě publicisty a badatele Zdeňka Roučky instalován pomníček připomínající do té doby u nás neznámý incident ze samotného konce války.

Na vzniku nového pomníku se podílel Roučka společně s Pavlem Valdmanem, který je starostou nedalekých Hartmanic. „Památník tedy připomíná nejen samotnou bitvu a padlé americké vojáky, kteří zahynuli právě ve Zhůří, ale je to nyní i poslední pomník vojáků 90. pěší divize na jejich těžké válečné cestě, která vedla z Normandie přes Francii, Lucembursko, Belgii, Německo, až do Československa. Chci zdůraznit, že úplně první pomník má velmi slavná „devadesátka“ z Pattonovy Třetí armády na pláži Utah v Normandii,“ říká publicista a badatel Zdeněk Roučka.

V místě krvavé bitvy Američanů s Němci na šumavském Zhůří odhalí nový památník, připomene i invazi

Smrt deseti amerických vojáků a krvavý incident z úplného konce války 5. května 1945 připomínal na místě zaniklé šumavské obce Zhůří od roku 2000 známý pomník. Samotný pomník i jeho okolí teď prošlo po 22 letech kompletní velkou renovací. Nově...

Na pamětní desce nechybí ani známý originální znak 90. pěší divize z druhé světové války, který tvoří písmena T a ležaté O. „Znamenají „Tough ´Ombres“, česky Tvrdí chlapi. Takto jsou vojáci z „devadesátky“ uváděni na všech pomnících. Je to oficiální název,“ dodává Roučka.

Památník na Zhůří odhalil zástupce americké ambasády, společně se starostou Klatov Rudolfem Salvetrem a již zmíněným starostou Hartmanic Valdmanem. Na místě samozřejmě nechyběla ani historická vojenská technika a také malý vojenský tábor. Po hymnách následovala čestná salva vypálená z děl dvojice kolových obrněnců M8. Právě tato americká obrněná vozidla sehrála na Zhůří důležitou roli při incidentu z 5. května 1945.

Z děl obrněných vozidel M8 se vypálila čestná salva 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marie Valdmanová

Štítky památník na Zhůří, bitva na Zhůří, američtí vojáci, nový památník, invaze, odhalení pomníku, Zdeněk Roučka, Zhůř, pomník, památník, Československo, Vylodění v Normandii, Den svobody, Normandie, Hartmanice, druhá světová válka, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí sledovaly na šumavském Zhůří odhalení nového památníku, připomíná vojáky 90. pěší divize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.