Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V místě krvavé bitvy Američanů s Němci na šumavském Zhůří odhalí nový památník, připomene i invazi

Smrt deseti amerických vojáků a krvavý incident z úplného konce války 5. května 1945 připomínal na místě zaniklé šumavské obce Zhůří od roku 2000 známý pomník. Samotný pomník i jeho okolí teď prošlo po 22 letech kompletní velkou renovací. Nově vznikla také pamětní deska symbolizující cestu americké 90. pěší divize od vylodění v Normandii 6. června 1944 až do jejího příchodu a osvobození západní části tehdejšího Československa.

„Zatím držíme záměrně v tajnosti přesnou podobu pomníku ve Zhůří až do neděle 5. června, kdy bude místo v 15.00 hodin slavnostně odhaleno. Představíme tak veřejnosti zrekonstruovaný a obnovený pomník. Část našeho pomníku se bude nově vztahovat k slavné 90. pěší divizi a její válečné cestě. A bude i nadále připomínat samotnou bitvu a padlé americké vojáky, kteří zahynuli na konci války právě ve Zhůří, ale vlastně v celé té oblasti jihu Českého lesa a severu Šumavy. Bude to nyní poslední pomník vojáků 90. pěší divize na jejich těžké válečné cestě, která vedla z Normandie přes Francii, Lucembursko, Belgii, Německo, až do Československa. Chci zdůraznit, že úplně první pomník má velmi slavná „devadesátka“ z Pattonovy Třetí armády na pláži Utah v Normandii. Ten se se vztahuje přímo k vylodění na začátku jejich mise,“ říká publicista a badatel Zdeněk Roučka.

Právě díky iniciativě a bádání Zdeňka Roučky vznikl před 22 lety původní památník připomínající bitvu na Zhůří. „Před vydáním knihy „Američané a západní Čechy 1945“, se mi tehdy dostaly do rukou úžasné dokumenty, jednalo se o nejvyšší hlášení 90. pěší divize od půlky dubna až do konce války. Na základě toho jsem zjistil, co se vlastně ve Zhůří stalo. Do té doby to tém bitvě nikdo vlastně nevěděl. Inicioval jsem jednání na americké ambasádě a vznik památníku ambasáda podpořila. Oni tehdy byli neznámou událostí z konce války velmi překvapeni a pomník je nadchl,“ řekl Roučka. Pomník se pak podařilo odhalit velmi rychle už počátkem července 2000.

A co se vlastně na Zhůří stalo? Už 4. května 1945 se v prostoru kolem Zhůří dostala do potyčky s Němci 2. jízdní průzkumná eskadrona, která měla mimo jiné kolové transportéry M 8. Američané museli ustoupit a přišli o dva transportéry M-8 a o čtyři jeepy. Měli i několik raněných na své straně. To hlavní ale mělo přijít až druhý den. Když šli 5. května Američané do další akce, zřejmě o předchozím incidentu neměli poznatky, nebo tu situaci podcenili. Přišli do Zhůří a viděli domy ověšené bílými prapory. Na návsi a na okraji vesnice stály dva transportéry M-8 a jeepy. Šlo o stroje ukořistěné Němci o den dříve. Teprve na poslední chvíli si vojáci všimli toho, že na čele jedné M-8 je křídou provokativně namalovaný hákový kříž. Byla to léčka.

Začala střelba z kulometu onoho ukořistěného M-8. Američané zalehli do mělkého příkopu u silnice. Hned první dávkou bylo zabito sedm Američanů. Následně padli ještě další tři, bylo tam pak ještě dalších deset zraněných. Za dané situace by se Američané stáhli a objednali by si podporu dělostřelectva. Bylo to však obrovský šok a roztrpčení. Oni se během chvilky zformovali a zahájili protiútok pomocí kulometů a minometů. Ve vesnici se regulérně bojovalo několik hodin. Výsledkem bylo zřejmě 24 mrtvých Němců. Skutečný počet nelze zjistit. Dalších 70 padlo do zajetí.

Vojáci 90. pěší divize byli paradoxně poslední vojáci, kteří u nás na západě Čech umírali. Od okamžiku invaze, až do osvobození, měla 90. pěší divize jedny z největších ztrát v americké armádě. „Po 22 letech od vzniku pomníku na Zhůří jsem pečlivě sledoval, jak vypadají pomníky v Normandii a v Ardenách na západní frontě. Jsou velmi vznosné, mají obrovskou úroveň, je to krásně udělané. Je vidět, že si těch událostí lidé velmi váží a vše má silnou historickou váhu. Uvědomil jsem si, že ten náš původní pomník po těch letech ztrácel svoji hodnotu, prostě začal být velmi omšelý. Spojil jsem se proto se starostou Hartmanic Pavlem Valdmanem. Je to stejný srdcař jako já a pro nový projekt se velmi nadchl s tím, že je opravdu potřeba ten pomník opravit, obnovit, zmodernizovat. A hlavně dát mu i nějakou další přidanou hodnotu pro další generace. Součástí renovovaného pomníku bude i nová velká, graficky velmi atraktivní info tabule. Podpořil to finančně Plzeňský kraj i celá řada šumavských měst a obcí ze širokého okolí,“ řekl Roučka.

Událost by podle Roučky neměla nikdy zapadnout. „Máme tady tragickou bitvu amerických vojáků ve Zhůří , o níž se v dobách komunismu tvrdě mlčelo a druhou tragédií pak byla v padesátých letech likvidace celé vesnice Zhůří. Tu naše armáda ( ČSLA) v rámci vojenského prostoru Dobrá Voda doslova rozstřílela na padrť. Je skvělé, že toto úžasné šumavské místo je samo o sobě pro své kouzlo vyhledávaným turistickým cílem mnoha lidí. A právě zde se podařilo navíc vybudovat úžasný pomník. Lidé sem chodí v každém ročním období a budou sem přicházet stále více. Ta historie zde bude stále živá a to je pro mne úžasné,“ těší Zdeňka Roučku.

Den svobody na Zhůří nabídne bohatý program

Odhalení nového památníku ve Zhůří se časově vztahuje k datu vylodění v Normandii, které bylo 6. června 1944. Akce nazvaná „Den svobody na Zhůří“ se uskuteční v neděli 5. června a nejedná se o klasický pietní akt. Jde především o setkání lidí, kteří milují Šumavu, ctí demokracii a svobodu. „Víme velmi dobře, v jaké politické situaci tuhle akci děláme. Ruská agrese a nejistá situace ve světě všemu dávají úplně jinou dimenzi. Akce začíná už v 11 hodin a bude trvat po celý den. Budou tam stany, jídlo pití, skvělá hudba, bude se opékat Prasátko svobody. Návštěvníci si mohou udělat výlet ke Křemelné, na Hadí vrch nebo k Nové Hůrce. Oficiální odhalení pomníku a nové desky bude v 15.00 hodin. Aktu se zúčastní i zástupci americké ambasády. Jen zdůrazňuji, jedná se o Zhůří za Javornou ve směru na Železnou Rudu," připomíná Zdeněk Roučka.

„Třešničkou na dortu bude přítomnost americké vojenské historické techniky, budou tam stát i ty dva slavné obrněné M8, které tehdy sehrály neblahou roli v té léčce mladých důstojnických kadetů na Zhůří 5. května 1945. Návštěvníci se mohou těšit po odhalení na čestné salvy, bude to veliké, více nechci dopředu prozrazovat. Chceme tak položit základy vzniku nové tradice. Spojujeme zde historii se zábavou. A když je historie zábavou a poučením, lidé vše vnímají velmi pozitivně! Mělo by to opakovat každý rok k výročí invaze,“ dodal Zdeněk Roučka.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Roučka, Richard Beneš,

Štítky památník na Zhůří, bitva na Zhůří, američtí vojáci, nový památník, invaze, odhalení pomníku, Zdeněk Roučka, Zhůř, pomník, Němci, památník, Vylodění v Normandii, Československo, Normandie, Šumava, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V místě krvavé bitvy Američanů s Němci na šumavském Zhůří odhalí nový památník, připomene i invazi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.