Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O kotlíkovou dotaci mohou tentokrát žádat jen nízkopříjmové domácnosti a důchodci

Pouze nízkopříjmové domácnosti mohou tentokrát od poloviny května žádat o dotaci na pořízení ekologického vytápění. Kotlíkovou dotaci je možné využít na výměnu starého kotle, který nesplňuje limitní třídu, za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. Pro obyvatele Plzeňského kraje je z dotačního titulu připravena částka 500 milionů korun.

Starý kotel si žadatel může vyměnit za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. Maximální výše dotace je stanovena na tepelné čerpadlo 180 000 Kč, kotel na biomasu 130 000 Kč, plynový kondenzační kotel 100 000 Kč. Na výměny provedené od 1. ledna 2021 bude poskytnuta podpora až 95 procent ze způsobilých výdajů do maximální výše dotace.

„Dotaci na výměnu kotle považuji obecně za výhodnou s ohledem na to, že lze získat téměř plné pokrytí pořizovací ceny kotle a zároveň vyhovět legislativě. Když si uvědomíme, že v září letošního roku končí možnost využívat tzv. staré kotle, je využití této podpory logické,“ říká náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN).

Kdo může požádat o dotaci

O dotaci si může zažádat domácnosti s nižším příjmem, základním kritériem je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 Kč, to je 14 242 Kč čistého příjmu na osobu měsíčně. Výjimku tvoří domácnosti složené pouze z důchodců pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, kteří nebudou muset dokládat příjmy, protože jsou automaticky způsobilí pro dotaci. Základní podmínkou získání dotace je, že žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, tedy rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě nebo trvale obývaného rekreačního objektu.

Žádosti o dotace přijímá Krajský úřad Plzeňského kraje od 16. 5. – 31. 8. 2022 výhradně elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace. Na konci března se už uzavřely předžádosti do tohoto titulu. „Předžádostí o dotaci jsme obdrželi celkem 1037. Ty budou automaticky převedeny do zmiňovaného dotačního programu jako žádosti a žadatelům stačí pouze doložit potřebné dokumenty v povinném termínu deseti dnů,“ upřesňuje náměstek hejtmana Josef Bernard.

Od roku 2016 bylo celkem ve všech dotačních titulech na výměnu neekologického vytápění uspokojeno 7031 žádostí za 790 mil. Kč. Z toho bylo 51 procent šlo na tepelná čerpadla a 17 procent na plynové kondenzační kotle. K výměně zbývá v Plzeňském kraji zhruba ještě 33 000 nevyhovujících kotlů.

Podle Bernarda je škoda, že se podporovaly a stále podporují plynové kotle. „A je i škoda, že když má dnes někdo plynový kotel, i když kondenzační, tak se neumožňuje dát dotace třeba někomu, kdo by si místo něj chtěl dát třeba tepelné čerpadlo místo plynu. Jednáme o tom ve Sněmovně a chceme výjimku od EU, aby se podporovaly i výměny plynových kotlů, protože my teď potřebujeme eliminovat i plyn,“ uvedl poslanec Bernard.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kotlíková dotace, životní prostředí, výměna kotlů, vytápění, nízkopříjmové domácnosti, Plzeňský, Josef Bernard, dotace, tepelné čerpadlo, biomasa, Plzeňský kraj, Evropská unie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kotlíkovou dotaci mohou tentokrát žádat jen nízkopříjmové domácnosti a důchodci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.