Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veteráni vzpomínají na květnové dny roku 1945. Děkujeme, že si tyto skutečnosti připomínáte, vzkázali

Pětice amerických a belgických veteránů dorazila do Plzně zavzpomínat na události, od kterých letos uplynulo 77 let. Pietního aktu na Chodském náměstí se účastnil například sedmadevadesátiletý Herman Geist, který je ve svém úctyhodném věku nejmladším zahraničním hostem.

„Děkuji vám za to, že si tyto skutečnosti připomínáte, jsme tu rádi a nikdy na vás nezapomeneme. Děkuji,“ uvedl při pietního aktu na Chodském náměstí americký veterán a osvoboditel Plzně Herman Geist, příslušník 2. pěší divize, která 25. dubna roku 1945 osvobodila Lipsko.

„Tehdy jsme byli součástí 1. americké armády. Generál Patton, jenž velel 3. americké armádě Spojených států amerických, chtěl, aby se k jeho armádě připojila divize složená z pravidelné armády. Proto oslovil vrchního velitele spojeneckých sil generála Eisenhowera a požádal ho, aby uvolnil druhou pěší divizi a mohla se zúčastnit bojů v Československu. Tak jsme se stali součástí třetí americké armády,“ zavzpomínal sedmadevadesátiletý Geist.

Do Plzně obsazené Němci přijeli Američané ráno 6. května 1945 v 8.15. V ulicích pak vypukly boje

Američtí vojáci 16. obrněné divize dorazili do centra Plzně 6. května 1945 ráno v 8.15 hodin. I když byl v tu dobu ve městě klid, zdaleka ještě nebylo dobojováno. Německá armáda se nehodlala jen tak lehce vzdát. Plzeň zažila po příjezdu Američanů...

Po Chodském náměstí se veteráni a zástupci města přesunuli na setkání v Husově ulici, nejprve k pomníku 16. obrněné divize, kde svůj proslov přednesl sedmadevadesátiletý americký veterán George Thompson. „Chtěl bych, aby celý svět věděl, že jsem moc rád znovu v Plzni, která je mým druhým domovem. Rád bych vám řekl příběh o našem památníku. Před lety vznikl památník 2. pěší divize, je krásný a je nedaleko. A já jsem si říkal, že 16. obrněná divize žádný památník nemá. A tak jsem tehdejšímu primátorovi Proskovi říkal, že 2. pěší divize už ho má, jsou tady další divize, které mají památníky, chceme ho proto i pro naši divizi. A tehdejší pan primátor Prosek povídal: Uvidíme, co se s tím dá dělat. A s velkou hrdostí teď říkám, že díky mému úsilí a úsilí tehdejšího primátora máme tento pomník,“ připomněl.

Dopravu v centru Plzně ovlivní výrazně tento týden konání Slavností svobody

Do provozu silniční i městské dopravy zasáhne v Plzni v tomto týdnu čtyřdenní program Slavností svobody, zejména pak Convoy of Liberty. V centru města dojde k několika dopravním opatřením. Při průjezdu konvoje vojenských vozidel v neděli 8....

Veteráni společně s dalšími hosty položili květiny nejen k pomníku 16. obrněné divize, ale také k pomníku padlých československých legionářů též v Husově ulici a poté k pomníku generála Pattona v sadech Pětatřicátníků.

Slavnosti svobody potrvají do neděle 8. května. Mezi nejdůležitější páteční události bude patřit hlavní vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! od 16:00 hodin a od 19:30 zahajovací koncert oslav na náměstí Republiky. Další velkou událostí je sobotní slavnostní večer na náměstí, nazvaný Thank you, boys! v režii Michala Cabana. O víkendu se mohou lidé také těšit například na prezentaci Armády ČR na střelnici v Lobzích, v sadovém okruhu v srdci města mohou obdivovat historické vojenské kempy a zavítat mohou také například do Hangáru 3 v Líních, který se v sobotu otevře pro veřejnost. Po dvouleté koronavirové pauze se fanoušci opět dočkají populárního Convoy of Liberty, kterého se zúčastní zhruba dvě stovky historických vozidel. Na trasu se konvoj vydá v 11 hodin. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Slavnosti svobody, Plzeň, veteráni, osvobození, George Thomson, Herman Geist, pomník, Armáda Spojených států amerických, památník, primátor, USA, George S. Patton, Armáda České republiky, Lipsko, George Thompson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veteráni vzpomínají na květnové dny roku 1945. Děkujeme, že si tyto skutečnosti připomínáte, vzkázali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.