Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Centrální plzeňský městský obvod chystá na Valše stavbu mateřské školky za 35 milionů

S absencí místa pro předškolní děti se dlouhodobě potýká stále rostoucí plzeňská městská část Valcha, spadající pod centrální městský obvod. Ten se proto konečně rozhodl vybudovat na Valše novou mateřskou školku pro 48 dětí za 35 milionů korun.

Školka na Valše citelně chybí. „Je to dlouhodobý požadavek obyvatel Valchy, nedostatek míst je tu velmi akutní a my to vnímáme. Proto jsme se s developerskou firmou, která má na starosti výstavbu čtvrti Nová Valcha, domluvili, že tu vznikne zbrusu nová školka,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Petr Baloun (ODS).

Mateřinka nabídne místo pro 48 dětí a uleví tak spádovým mateřským školám na Borech. Budova bude mít zajímavé architektonické řešení. „Projektant navrhl organický tvar kruhu, který poskytne klidné a pohodové zázemí jak pro děti, tak odstíní od hluku i okolní prostředí, protože školka bude přímo sousedit s bytovými a řadovými domy,“ dodává místostarosta. V případě potřeby je možné po omezenou dobu kapacitu školky ještě navýšit o dalších 24 míst využitím multifunkčního sálu.  

Výstavba plánuje zachovat maximální množství stávající perspektivní zeleně a budova sama bude mít zelenou střechu, která minimalizuje odtok dešťových vod a zároveň přispěje k příznivějšímu klimatu v celé lokalitě.

Projekt školky na Valše je zařazen jako jedna z priorit pro financování z dotačních programů Evropské unie i České republiky. Náklady na výstavbu se předpokládají ve výši 35 milionů korun a případná dotace zaplatí až 95 procent těchto plánovaných nákladů. Pokud půjde vše hladce, mohla by se postavit v letech 2023 až 2024.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky mateřská školka, Valcha, stavba školky, centrální plzeňský obvod, městská část, mateřská škola, ODS, Evropská unie, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální plzeňský městský obvod chystá na Valše stavbu mateřské školky za 35 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.