Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šlo o minuty, dramatická záchrana tří čerstvě vylíhnutých čapích mláďat z hnízda od jejich ovdovělé matky

Elektrický výboj trafostanice u Šťáhlavského mlýna na řece Úslavě sežehl a zabil dospělého samce čápa bílého přesně 150 m od paty komína, na kterém hnízdil. Bylo to rychlé, elektrický výboj vypnul v daném úseku na jižním Plzeňsku elektrický proud a oprava přepáleného vodiče si vyžádala dvě party montérů. Ti také úhyn čápa jako první nahlásili. Vzápětí se rozjíždí akce na záchranu tří čerstvě vylíhlých mláďat.  

Dojde-li v první polovině hnízdění u čápů bílých k úhynu jednoho z rodičů, zpravidla ten druhý nemá šanci snůšku sám vysedět a ani malá mláďata sám odchovat. Jakmile by samice hnízdo s vejci či malými mláďaty opustila a letěla pro potravu, okamžitě by jí je jiný čáp z hnízda vyházel a hnízdo obsadil! „Když zjistíme, že na hnízdě zůstal lichý čáp s malými mláďaty bez partnera a že k úhynu druhého čápa došlo lidskou rukou, snažíme se vejce či mláďata zachránit. Pokud by však samec prohrál v souboji s druhým a silnějším samcem, nechali bychom vejce i mláďata na hnízdě, ať rozhodne sama příroda,“ vysvětluje šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Záchrana čapích mláďat

Čtvrtek, 5. května 2022, 15:18

FOTOGALERIE: Záchrana čapích mláďat
FOTOGALERIE: Záchrana čapích mláďat

Po prověření všech okolností se záchranáři rozhodli, že z komínu vysokého 32 metrů sundají čerstvě vylíhnutá mláďata od ovdovělé samice. Situaci zdramatizovala skutečnost, že kolem hnízda s mláďaty a nervózní samicí začal kroužit cizí čáp. Samice ho však k hnízdu nepustila a mláďata se snažila bránit i před hasičem, který se k hnízdu přiblížil v koši vysokozdvižné plošiny.

„Dal jsem proto hasičům povel, aby sjeli dolů, že pro jistotu počkáme deset minut, co se bude dít. Samice se okamžitě vrátila k mláďatům, klapala zobákem a zastrašovala vetřelce kroužícího kolem hnízda. Po pěti minutách třetí čáp naštěstí vyklidil pole a zmizel vysoko na obloze směrem ke Starému Plzenci. Hasiči vyjeli se žebříkem k čapímu hnízdu podruhé a na mou žádost sundali tři čapí mláďata. Jsou to ještě prckové a sama samice by je v tomto případě neměla šanci odchovat,“ popsal napínavou záchrannou akci Karel Makoň.

Za teplem do Afriky už nikdy neodletí nejslavnější česká čápice Kryštofa, nečekaně uhynula na následky zranění

Na dalekou cestu do teplých krajin do afrického Senegalu neodletěla s ostatními čápy nejslavnější česká čápice Kryštofa. Dobrodružnou cestu tam i zpět jsme loni v zimě a letos na jaře sledovali díky batůžku s vysílačkou umístěnou na zádech...

Čápata následně putovala do plzeňské záchranné stanice, kde už na čekala porce moučných červů, cvrčků a malých rybek. Na připravenou potravu se malí čápi vrhli s chutí a měli už opravdu velký hlad. Teď jsou mláďata umístěna na imitaci čapího hnízda pod elektrickou kvočnou. „Pokud vše poběží jako vždy, tak teď dva tři týdny budeme muset po dvou až třech hodinách od světla do světla mláďata vždy řádně nakrmit. Když to dobře dopadne, tak je koncem května přidáme do náhradního hnízda jiným čápům se stejně starými mláďaty. Koneckonců tímto způsobem jsme zachránili a úspěšně adoptovali za třicet let naší činnosti přes sto čápů,“ zdůraznil Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky uhynulý čáp, čápi, záchrana čápů, hnízdění čápů, kroužkování čápů, DESOP, mláďata, Karel Makoň, hnízdo, vejce, Plzeňský kraj, Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šlo o minuty, dramatická záchrana tří čerstvě vylíhnutých čapích mláďat z hnízda od jejich ovdovělé matky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.