Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Skialpinista má za surový útok na strážce šumavského národního parku zaplatit pokutu 30 tisíc korun

Za surový útok skialpinisty na dvojici strážců šumavského národního parku uložil klatovský okresní soud devětatřicetiletému muži pokutu ve výši 30 tisíc korun. Soud ho uznal vinným z přečinu násilí proti úřední osobě. Rozsudek zatím není pravomocný. Incident se stal 8. února u Jezerní hory poté, co dva strážci upozornili dva muže na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku a požádali je o předložení dokladů.

Soud rozhodl ve věci takzvaným trestním příkazem, tedy bez hlavního líčení. „Byl odsouzen k peněžitému trestu v celkové výši 30 tsíc korun. Zároveň je povinen zaplatit zdravotní pojišťovně na náhradě škody částku 3289 korun,“ sdělil soudce Okresního soudu v Klatovech Petr Sperk. Oběma stranám nyní běží osmidenní lhůta, kdy mohou podat odpor. Pokud ho jedna ze stran podá, případ se bude projednávat v hlavním líčení.

Když strážci NP Šumava požádali skialpinisty k předložení dokladů, jeden z nich měl zaútočit lyží a kopem nohou s těžkou botou vedeným do hlavy. Oba muži utrpěli četná zranění a museli je z obtížně přístupného terénu zachránit členové Horské služby. Mezitím oba skialpinisté z místa činu zmizeli. Útočník v reportáži na CNN Prima News popsal celý incident naprosto odlišně. „Napadli oni mě, jsou agresivní. Já tady žiju v míru a najednou jdu lesem a napadne mě agresivní šílený strážce,“ líčil agresor událost, která se odehrála mimo značenou stezku v chráněném území.

Agresivní skialpinista brutálně napadl v chráněném území dva strážce Národního parku Šumava

Skialpinista brutálně napadl dvojici strážců Národního parku Šumava poté, co ho upozornili na to, že vstoupil do chráněného území mimo značenou stezku. Incident se stal v oblasti Rozvodí v přírodní památce Královský hvozd na Železnorudsku. Oba...

Na obranu napadených strážců a svých členů se postavila Asociace strážců přírody ČR. Asociace se plně staví za jejich profesionalitu a za jejich schopnost a zkušenost slušně jednat s lidmi. „Nikdy by si nedovolili zaútočit na návštěvníka přírody. To by totiž neudělal žádný strážce přírody v České republice,“ řekl předseda asociace Borek Franěk. „Útočník, aby od sebe odvrátil pozornost, celou situaci s útokem otočil a veřejně obvinil strážce přírody, že to byli oni, kdo na něj zaútočili. Místo, aby chlapsky přiznal svoji chybu, hází bláto na jiné, snaží se strážce očernit a zdiskreditovat v očích veřejnosti, vyšetřovatelů a později i soudu,“ konstatoval Franěk.

„Všichni strážci přírody jsou každých pět let přezkušováni, prochází každoročně školením a jsou pravidelně poučováni, jak jednat s lidmi, dokáží své emoce udržet na uzdě. Dobře ví, že pokud by strážce zaútočil, a navíc ještě ve službě, na jinou osobu, bude mu ustanovení stráží přírody zrušeno a profesionální strážce přijde o zaměstnání, které má rád, neboť by se dopustil trestného činu,“ zdůraznil za asociaci Antonín Tůma. Podle jeho slov jsou napadení strážci přírody jsou úřední osoby s čistým morálním kreditem a vynikající pověstí a chtějí ve své práci i nadále pokračovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky soud, pokuta, napadení strážců NP Šumava, agresivní skialpinista, strážce NP Šumava, NP Šumava, zraněný strážce, Asociace strážců přírody ČR, Národní park Šumava, příroda, Jezerní hora, Okresní soud v Klatovech, Česko, Antonín Tůma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skialpinista má za surový útok na strážce šumavského národního parku zaplatit pokutu 30 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.