Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V plzeňské zoo se podruhé narodil ohrožený primát gibon bělolící

V plzeňské zoo se před měsícem narodilo druhé mládě kriticky ohroženého asijského primáta gibona bělolícího. Tento druh, který se v přírodě vyskytuje jen na několika místech ve Vietnamu a Laosu, začala zahrada chovat v roce 2011. Po čtyřech letech se chovatelé dočkali prvního mláděte, na narození druhého čekali do letoška další čtyři roky, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Mládě přišlo na svět 19. září, rodiči jsou samice Sikang a samec Young Lu. V Plzni žijí na ostrově gibonů, který byl nejprve určen pro nosály, prvními obyvateli byli nakonec kočkodani Brazzovi. Giboni a makakové jsou na svých ostrovech v zoo Plzeň součástí celku orientální oblasti, kde dominuje expozice nosorožců.

Na vzrostlých stromech mohou návštěvníci pozorovat jednu ze speciálních dovedností gibonů - ručkování, neboli brachiaci. "Název Hylobates pro základní rod gibonů znamená v překladu stromový chodec. Giboni se přehoupávají na svých dlouhých rukách švihem ze stromu na strom. Skoky dlouhé devět metrů jsou pro ně hračkou," uvedl mluvčí. Po zemi tito primáti chodí na zadních nohách a rovnováhu udržují roztaženými pažemi, prohnutými v loktech i zápěstích. Dožívají se až 30 let.

Zajímavostí je i zbarvení jejich srsti. Dospělý samec je černý, zatímco samice je béžová. Mláďata jsou nejdřív béžová, v jednom roce obě pohlaví černají a samičky se až ve čtyřech letech přebarvují zpět do béžové barvy. Pronikavý zpěv gibonů je slyšet v pralese do vzdálenosti několika kilometrů. V Evropě žijí giboni bělolící ve 36 zoo.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, zoo, Plzeň, Laos, Martin Vobruba, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Vietnam, zahrada, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V plzeňské zoo se podruhé narodil ohrožený primát gibon bělolící  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.