Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Státní památky lákají na velikonoční atmosféru a speciální program

Památky v Plzeňském kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájily po dvou letech koronavirové pandemie sezonu v tradičním termínu. Návštěvníci už nemusí při prohlídkách nosit respirátory. A navíc se nyní mohou těšit na zpestření v podobě jarmarků, koncertů nebo dětských dílen a ukázek tradičních řemesel.

Kvůli koronavirové pandemii musely památky uzavřít své brány. Na exponáty se ale rozhodně neprášilo. Kasteláni a další pracovníci NPÚ měli naopak velmi napilno a čas využili k přípravě novinek. Zpřístupněné je tak například předzámčí v Červeném Poříčí na Klatovsku s výstavou o výchově mladých šlechticů, zážitkový okruh na lodičkách kolem hradu Švihov, opravený kostel v areálu kláštera Plasy a opravená hláska na zahradě zámku v Horšovském Týně.

S blížícími se Velikonocemi památky ožijí řadou akcí. Nabitý program hlásí například selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci. Na Bílou sobotu, 16. dubna, připravili organizátoři speciální velikonoční prohlídky a na místě budou i stánky s tradičním zbožím. Zájemci budou moci obdivovat um řezbářů, krajkářek a děti si užijí tvořivé dílny. Na místě budou k zakoupení výrobky z textilu, pečivo i velikonoční dekorace. Od 15 hodin se budou moci zájemci účastnit výuky pletení pomlázek. V sadu si děti budou moct zahrát tradiční jarní hry. Akce potrvá od 10:00 do 17:00. Vstup do areálu bude mimořádně zdarma.

Zámek Kozel láká 17. a 18. dubna na velikonoční jarmark. Na místě budou desítky stánků s jídlem, pitím a širokou nabídkou originálních řemeslných produktů. Organizátoři myslí i na nejmenší, kteří se budou moci vydovádět na dobových atrakcích nebo se zabaví v tvořivých dílnách. Atmosféru jarmarku podtrhne zvuk dobového flašinetu. Vstup na jarmark bude zdarma.

Kdo dává raději přednost hudbě, ten může vyrazit v neděli 17. dubna od 15:00 na Velikonoční koncert operní pěvkyně Anny Gálisové, souboru staré hudby Cavalla Kladruby a komorního pěveckého sboru Cantus Stříbro.  Akce se uskuteční v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech.

Památky Plzeňského kraje zahájí sezonu bez mimořádných opatření, vstupné zdraží

Památky Plzeňského kraje ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájí po dvou letech pandemie koronaviru sezonu v tradičním jarním termínu, a to v sobotu 2. dubna. Návštěvníci už při prohlídkách nemusí nosit respirátory. Čeká je ale...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ, selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci | Zdroj NPÚ

Štítky Velikonoce, NPÚ, památky v Plzeňském kraji, tipy na výlet, Národní památkový ústav, dílna, Plzeňský kraj, Bílá sobota, okres Klatovy, Červené Poříčí, Nanebevzetí Panny Marie, Švihov, Kladruby nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní památky lákají na velikonoční atmosféru a speciální program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.