Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z bývalé ubytovny a administrativní budovy vzniklo po rekonstrukci za 70 milionů korun 32 bytů

Bývalou administrativní budovu s ubytovnou podniku Prefa přebudovalo město Přeštice na 32 malometrážních bytů a moderní nebytové prostory. „Modrý dům“ nechalo vedení sedmitisícového města opravit za zhruba 70 milionů korun, část z toho pokryly dotace.

Objekt město Přeštice na jižním Plzeňsku získalo od státu v 90. letech a prostory se zkolaudovaly na malometrážní byty. „To nám umožnilo zažádat o dotaci z evropských fondů na rekonstrukci bytového domu. I když tam bylo snížené nájemné, plášť budovy byl v tak špatném stavu, že co lidé ušetřili na nájmu, to utratili za teplo. Celkové náklady města na realizaci stavební rekonstrukce činily celkem 69,6 milionů korun bez DPH,“ říká starosta Přeštic Karel Naxera (TOP 09).

Rekonstrukce začala v listopadu 2020 a trvala 16 měsíců. Část budovy si zachovala svůj čistě bytový ráz a rekonstrukcí zde vzniklo 16 nových nájemních bytových jednotek velikostí 1+kk a 2+kk. Druhá část budovy již není čistě komerční jako před rekonstrukcí, ale její jedna třetina je nyní tvořena šestnácti novými sociálními byty rovněž o velikostech 1+kk a 2+kk.

„Zbylé dvě třetiny si zachovaly své původní určení pro občanskou vybavenost a bude zde umístěna např. pobočka úřadu práce, ordinace fyzioterapie či fitness. Celý objekt je bezbariérový a je obsluhován výtahem. Nová obálka budovy, výplně otvorů, dálkově řízené vytápění, ale též nově instalovaná fotovoltaická elektrárna s výkonem 20kW umístěná na střeše, činí z objektu výjimečnou městskou nemovitost. Některé nebytové prostory jsou zatím stále v nabídce,“ doplňuje Karel Naxera.

Ohodnoť článek

Foto Milan Janoch

Štítky Modrý dům, malometrážní byty, rekonstrukce ubytovny, bývalá ubytovna, Přeštice, starosta Naxera, rekonstrukce, TOP 09, Plzeňský kraj, Úřad práce České republiky, administrativní budova, ubytovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé ubytovny a administrativní budovy vzniklo po rekonstrukci za 70 milionů korun 32 bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.