Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mnozí uprchlíci z Ukrajiny si v Plzni vyřizují předplatné na MHD, i když ji mohou mít stále zdarma

Předplatné na MHD v Plzni si už chodí vyřizovat mnozí uprchlíci z Ukrajiny, kteří se ve městě zaregistrovali i přesto, že mohou veřejnou dopravou jezdit zdarma. Zaznělo to na pondělním jednání plzeňského zastupitelstva. Město teď také otevře v Dominikánské ulici integrační centrum pro uprchlíky. Do nedalekého nevyužívaného KD Peklo se přesune do konce týdne ze sportovní haly TJ Lokomotiva nouzové ubytování uprchlíků.

„Od 1. dubna se doprava zdarma v plzeňské MHD zúží jen na uprchlíky, kteří prošli registrací. Bude bezplatná pro ty, kteří mají víza strpění. Občané Ukrajiny mohli využívat MHD v Plzni zdarma od 2. března. K prokázání tohoto nároku jim postačil platný pas nebo občanský průkaz. Cílem bylo maximálně usnadnit těžkou situaci válečným uprchlíkům. Už teď ale chodí uprchlíci a sami si vyřizují i předplatné v MHD, i když by nemuseli. Chtějí ale platit za dopravu,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP09). Ukrajinci, kteří v České republice pobývají dlouhodobě, budou cestovat dle platného tarifu. 

Díky výpůjčce získaly neziskové organizace Člověk v tísni, Tady a teď a Bonton, bývalý dům digitálních dovedností v Dominikánské ulici, který teď po dohodě uvolnila Západočeská univerzita. Vznikne tam integrační centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, které bude pomáhat s dotazy na vzdělávání, uplatnění na trhu práce, volnočasové aktivity a právní poradenství. „Budou tam česky i ukrajinsky mluvící zaměstnanci. Mělo by usnadnit socializaci, aby přechod do Plzně byl pro uprchlíky co nejrychlejší, nejkomfortnější a nejefektivnější,“ řekl náměstek primátora David Šlouf (ODS).

Vzdušnou čarou asi 300 metrů od tohoto domu je kulturní dům Peklo, který byl až doposud opuštěný a uzavřený. Do jeho prostor, které se už vybavují technicky i materiálně teď město přesune nouzové ubytování ze sportovní haly TJ Lokomotiva. „Bude tam komfortnější ubytování než na Lokomotivě a nebudeme blokovat tělocvičnu. Peklo bude mít efektivní vazby na blízké integrační centrum. Práce s lidmi z Ukrajiny tak bude efektivnější,“ řekl Šlouf. Ten na jednání zastupitelstva dále uvedl, že Plzeň také vyčlenila šest milionů korun na pomoc lidem z Ukrajiny. Plzeň už před čtyřmi týdny vyčlenila deset bytů, které už jsou ze 60 procent obsazené uprchlíky. Další čtyři se dokončují a budou předány na přelomu března a dubna.

Ve stejnou dobu odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování zajistil 1000 lůžek v penzionech, hotelích a ubytovnách. „Seznam jsme předali kraji, Správě uprchlických zařízení a hasičům, kteří uprchlíky ubytovávají,“ řekl Šlouf. Diecézní charita Plzeň už podle jeho slov pomohla 3000 ukrajinským rodinám. Zaměstnanci společnosti Plzeňská teplárenská, která patří ze 65 procent městu, vybrali mezi sebou 600 tisíc korun. Vedení společnosti pak řeklo, že částku, která se vybere, ještě zdvojnásobí. Poslali pak celkem na pomoc 1,2 milionu korun.

Pomáhá město i občané

Město Plzeň spustilo v pondělí 28. března svůj nový web k veřejné sbírce města s názvem Pomáhající Plzeň. Web na adrese pomahajiciplzen.eu nabízí informace pro lidi, kteří chtějí nabídnout pomoc a finančně podpořit oficiální městskou sbírku, dále informace, komu sbírka pomáhá, ale postupně budou přibývat i příběhy lidí, jimž pomůže. Web je ve třech jazykových mutací – češtině, ukrajinštině a angličtině. Lidé se na web veřejné sbírky města Plzně dostanou přímo přes adresu pomahajiciplzen.eu nebo z oficiálních stránek města www.plzen.eu. Za prvních 20 dní fungování veřejné sbírky lidé poslali přes 2,5 milionu korun.

Veřejná sbírka Pomáhající Plzeň není jen pro Ukrajince. Je určena pro každého, kdo bydlí v Plzni a ocitl se v tíživé finanční situaci a je pro něj nemožné řešit svoji situaci vlastními silami. „Výtěžek sbírky bude použit k úhradě nákladů spojených se zajištěním dlouhodobého bydlení. Budeme pomáhat například i rodičům dětí, kteří nemají finance na školní pomůcky a kroužky. Příjemcům může dar umožnit nastartovat lepší život, nebo vyřešit těžkou situaci. Žadatelé budou moci požádat až o sto tisíc korun s tím, že 20 tisíc korun může náš odbor poskytnout hned po vyhodnocení situace žadatele,“ vysvětlil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně.

Město Plzeň ale pomáhá i jinak. Lékařka a radní Veronika Jilichová (ODS) například zajistila síť dětských lékařů, kteří jsou připraveni přijmout děti uprchlíků, u dospělých domluvil odbor sociálních služeb ošetřování dospělých s EUC Klinikou. Město dále hned v prvních dnech války zajistilo s obvody adaptační skupiny pro děti od tří do deseti let, které jsou na 78. a 49. mateřské škole a na ZŠ Benešova, Elišky Krásnohorské a Bolevecká a ve Středisku volného času Radovánek.

V Plzni funguje od 1. března v bývalém obchodním domě Prior u nádraží krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Do 28. března jím prošlo téměř 15 tisíc Ukrajinců prchajících se své země před ruskou agresí, z toho téměř 90 procent žen a dětí. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je Plzeňský kraj čtvrtý nejzatíženější region v zemi po Praze, středních Čechách a jižní Moravě.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky pomoc Ukrajině, město Plzeň, finanční dar, MHD zdarma, integrační centrum, uprchlíci, KD Peklo, nouzové ubytování, uprchlík, Plzeň, Ukrajina, městská hromadná doprava, veřejná sbírka, ODS, Michal Vozobule, TOP 09, Eliška Krásnohorská, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnozí uprchlíci z Ukrajiny si v Plzni vyřizují předplatné na MHD, i když ji mohou mít stále zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.