Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o aktuální pomoci ze strany města ukrajinským uprchlíkům?

I když největší tíha odpovědnosti na zvládnutí uprchlické krize leží v našem regionu na bedrech Plzeňského kraje, které provozuje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), jímž projdou denně stovky ukrajinských uprchlíků, výrazně pomáhá i město Plzeň. Právě Plzeň a Plzeňský kraj je v naší republice čtvrtým místem, kam míří nejvíce Ukrajinců prchajících před ruskou okupací. V naší Politické koridě jsme se zeptali zastupitelů Plzně, jak hodnotí aktuální pomoc ukrajinským uprchlíkům ze strany města.

Otázka: Jak hodnotíte aktuální pomoc ukrajinským uprchlíkům ze strany města Plzně?

David Šlouf (ODS)

Je obdivuhodné, jaká vlna podpory a solidarity se projevila mezi občany ČR, a konkrétně v Plzni a Plzeňském kraji, ohledně neomluvitelného napadení Ukrajiny ze strany Ruské federace. Hned druhý den po invazi primátor města Pavel Šindelář jmenoval pracovní skupinu pro pomoc lidem z Ukrajiny složenou z úředníků, zástupců poskytovatelů sociálních služeb a politiků. Přes víkend, tedy 26.-27. února jsme sepsali základní body ohledně opatření a pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Mimo jiné jsme vyčlenili 10 bytů z městského bytového fondu a šest milionů korun. Zajistili jsme zhruba 1000 volných ubytovacích kapacit, okamžitě jsme začali řešit dětské skupiny, umístění dětí do mateřských a základních škol, zajištění lékařské služby pro děti i dospělé, spolupracujeme s vedením Plzeňského kraje na chodu KACPU, prostřednictvím Diecézní charity Plzeň, Člověka v tísni, Tady a Teď, Pontonu a dalších poskytovatelů sociálních služeb na území města Plzně pomáháme efektivně směrovat humanitární a potravinovou pomoc. Zřídili jsme Veřejnou sbírku ,,Pomáhající Plzeň" a transparentní účet a pomocí městské ,,sociální realitní agentury" budeme mapovat a propojovat nabídku a poptávku na trhu s byty jak pro občany města Plzně, tak pro válečné uprchlíky. Tedy obecně pro lidi, kteří se ocitli v tíživé životní situaci spojené s bytovou nouzí. Bohužel si však myslím, že to nejhorší je ještě před námi, a proto je velmi důležité veškerou podporu a pomoc koordinovat mezi vládou, kraji, obcemi a zejména poskytovateli sociálních služeb.

Roman Zarzycký (ANO)

Válka je strašná věc. Pochopitelně českou společnost do určité míry polarizuje, což je nešťastné. Humanitární pomoc je bezesporu na místě, nicméně musíme pečlivě vážit, za kterých okolností nemůže a nebude limitovat české občany. Je zejména na centrální vládě, aby stanovila takové podmínky, při kterých bude možné efektivně pomáhat. Přímá pomoc není kompetence města, ale spíše plzeňského kraje, který na základě centrálních rozhodnutí musí konat. Některá rozhodnutí centrální vlády dosud příliš nechápu. Nejen město Plzeň, ale také plzeňský kraj vyčlenil nemalé finanční prostředky na humanitární pomoc. Moc si vážím všech organizací i zástupců složek IZS, které s maximálním nasazením pomáhají. Děkuji také občanům, kteří se snaží pomáhat. Pomoc města Plzně hodnotím jako účinnou, efektivní a z celého srdce si přeji, aby válka skončila.

Stanislav Šec (KDU-ČSL)  

Jsem hrdý na to, jakým způsobem se zapojilo město Plzeň včetně obvodů do pomoci Ukrajině.  Kromě důležitých gest jako je vyvěšování vlajek a pojmenovávání ulic došlo i na konkrétní skutky pomoci. Město i jeho části uvolnily nemalé peníze na pomoc Ukrajincům na Ukrajině i uprchlíkům u nás. Jsem hrdý na to, že Česko a většina obyvatelstva projevila lidskost a solidaritu. Každý dle svých možností. Myslím, že Plzeň si vede dobře i v mezinárodním srovnání. Nezastupitelnou roli hraje v pomoci i Diecézní charita.

Pavel Kotas (ČSSD)

Pomoc lidem prchajícím před válkou, kterou velice rychle připravilo město Plzeň, hodnotím jako maximální. Velkou úlohu by v pomoci měl sehrávat stát, který ve spolupráci s kraji musí zabezpečit další lůžkové kapacity a jejich finanční krytí. Všichni se snažíme nějak zapojit. Někoho ubytovat a přispět materiálně i finančně do nějaké sbírky. Jsem hrdý na všechny Plzeňáky za to, jak se snaží pomáhat. Bohužel to nadšení nemusí dlouho vydržet a kapacity stačit.

Pavel Bosák (Piráti) 

Toto není jednoduché hodnotit odděleně, neboť hlavní břímě pomoci lidem prchajícím před ruskou agresí je na bedrech Plzeňského kraje. Ten pod vedením nového hejtmana Rudofa Špotáka /Piráti/ situaci dobře zvládá i díky spolupráci s plzeňskými neziskovými organizacemi, jako Diecézní charita nebo Totem, a také se samosprávami, včetně magistrátu. Role města bude velmi důležitá zejména při začleňování dětí do škol a školek. Doufám, že se to podaří zvládnout. Já bych chtěl hlavně říct, že jsem opravdu hrdý na občany města Plzně, kteří ukázali obrovské srdce a neskutečnou ochotu pomáhat lidem v tragické situaci.

Václav Štekl (KSČM)

Osobně nedokáži posoudit, zda město pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny hodně nebo málo. Vnímám velkou potřebu pomoci pro veliké množství lidí z Ukrajiny a samozřejmě k pomoci ze strany města i Plzeňského kraje dochází. Doufejme, že se situace na Ukrajině brzo uklidní a dojde k ukončení válečných operací, aby se většina z nich mohla vrátit zpět domů. Nejsem si jistý, zda bychom jako stát zvládli dlouhodobě podporovat takové velké množství lidí, ačkoliv jejich začleňování do naší společnosti je snadnější než jiné národnosti.

Michal Vozobule (TOP 09)

Snažíme se dělat to nejlepší, co můžeme. Od začátku krize jsme zajišťovali nouzové ubytování, připravili městské byty, spustili veřejnou sbírku, vytvořili koncept realitní sociální agentury, která bude pomáhat vyhledávat bydlení ukrajinským uprchlíkům. Poskytli jsme také pro občany Ukrajiny veřejnou dopravu ve městě zdarma, což jim umožní cestovat za úřady, do škol a za hledáním práce bez finanční zátěže a administrativních zábran. Nyní město připravuje školy, školky, adaptační skupiny na integraci dětí z Ukrajiny do školního vzdělávání a pokusí se zřídit čistě ukrajinské malotřídky s ukrajinskými pedagogy. Budeme také reagovat na to, jakým úkolem nás pověří kraj, který musí být hlavním hybatelem krizových opatření. Co je ale zejména obdivuhodné je každodenní pomoc občanů města Plzně, kteří se mnoha způsoby snaží obětem ruské agrese na Ukrajině zjednodušit jejich nezáviděníhodnou situaci. Za to je třeba poděkovat především jim. Plzeň totiž stojí za Ukrajinou!

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Plzeň, uprchlík, Ukrajina, Plzeňský kraj, Česko, sociální služby, vláda, ODS, Pavel Šindelář, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

jedna věc je něco dělat a druhá věc je něco jiného si o tom myslet

Neděle, 20. března 2022, 23:02Odpovědět

Co si myslí zastupitelé Plzně o aktuální pomoci ze strany města ukrajinským uprchlíkům?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.