Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Plzeň se snaží ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům, do pomoci se zapojila řada odborů magistrátu

Maximálně ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům se snaží město Plzeň. Řeší s nimi řadu situací. Velkou oporou je pro ženy s dětmi nejen při čekání na vyřízení dokladů, ale i při hledání ubytování či zajištění hygienických potřeb a podobně. Řeší už také zápisy dětí do škol. Na maximum je vytížena řada městských odborů, od sociálních služeb, přes odbor dostupného bydlení, školský odbor, odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení a další.

„Například naše městské Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici se proměnilo v nouzové místo, které poskytuje zázemí pro dobrovolníky Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM, z. s. Stovky lidí prchajících před válkou na Ukrajině jsou totiž vystaveny hlavně v dopoledních hodinách mrazivému počasí, když čekají na udělení povolení k pobytu,“ přiblížil náměstek primátora David Šlouf (ODS), jenž má koordinaci opatření na pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům na starost.

Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování města proto poskytl zázemí pro dobrovolníky a lidi z Ukrajiny čekající na odbavení pracovištěm Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Dobrovolníci na ulici před kontaktním místem pro bydlení rozdávají teplé nápoje, polévku a svačinu. „V prostorách čekárny kontaktního místa pro bydlení se mohou váleční uprchlíci ohřát a dojít si na toaletu. Matky s dětmi zde mohou přebalit svoje děti a v soukromí a teple je nakrmit nebo nakojit. Lidé si zde mohou zdarma vzít i respirátory. K dispozici je zde tlumočník a probíhá vydávání drobné materiální pomoci,“ uvedla Karolína Vodičková, vedoucí odboru.

Zároveň odbor ve spolupráci s katedrou antropologie ZČU a Gymnáziem na Mikulášském náměstí zajistil hlášení v budově Hlavního nádraží pro přijíždějící z Ukrajiny v jejich rodném jazyce. „Cílem hlášení je informovat přijíždějící, že v blízkosti nádraží se nachází krajské asistenční centrum pomoci,“ doplnil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování.

S koordinací v místech větší koncentrace běženců pomáhá Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně, zapojuje se do párování ubytovaných s ubytovacími kapacitami, eviduje dobrovolné nabídky, tedy výpomoc a podobně, předává kontakty potřebným složkám. „Zajišťujeme také průběžné sbírky hygienických potřeb, vybavení a trvanlivých potravin, provádíme jejich třídění a koordinaci, dále zajišťujeme tisk zdravotních jazykových a komunikačních karet pro zdravotníky, distribuujeme je na EUC Kliniku Plzeň a do ordinací,“ uvedla vedoucí odboru Alena Hynková.

Stovky uprchlíků z Ukrajiny čekají v Plzni ve frontách na víza a bydlení

Po příjezdu do Česka se musí Ukrajinci do tří dnů zaregistrovat na cizinecké policii. I proto se před pobočkou v Jagelonské ulici v Plzni tvoří dlouhé fronty. V zimě tam dneska dopoledne čekalo zhruba 150 Ukrajinců. Lidé prchající před válkou...

Zapojen je také magistrátní odbor školství. Lidé přijíždějící z Ukrajiny se mohou po příjezdu přihlásit v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (bývalý obchodní dům Prior), kde dostanou konkrétní kontakty na pracovnice Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně a ty jim pomohou se zapsáním dětí do škol, pokud zde budou plnit povinnou školní docházku. Pro mimořádné situace dětí a žáků bez jakéhokoliv stávajícího zázemí bude fungovat adaptační skupina na 78. MŠ (děti ve věku 3 až 6 let) a návazně i v Centru volného času Radovánek a na 31. ZŠ (pro děti ve věku 6 až 10 let). Tyto školy jsou připraveny zajistit tuto službu na nezbytně nutnou dobu od pondělí 7. března.

Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně řídí koordinaci činností s Plzeňským krajem po linii krizového řízení. Dále zajišťuje spolupráci se složkami IZS a koordinuje činnost dobrovolných hasičů. Technicky a materiálně podporuje provizorní noclehárnu v hale TJ Lokomotiva s kapacitou 100 lůžek, řeší rozvozy potravin i potřebného materiálu.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, Ukrajina, pomoc, uprchlíci, bydlení, solidarita, víza, KACPU, cizinecká policie, město Plzeň, zápisy dětí do škol, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, ODS, Alena Hynková, Ministerstvo vnitra České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň se snaží ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům, do pomoci se zapojila řada odborů magistrátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.