Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeň hledá unikátní novostavby. Vyhlásila po čtyřech letech Cenu Hanuše Zápala

Nejkvalitnější novostavby z let 2018 – 2019 hledá město Plzeň. Po čtyřech letech proto opět vyhlašuje Cenu Hanuše Zápala. Veřejná architektonická soutěž je pojmenovaná po významném plzeňském staviteli. Posouzení přihlášených návrhů zajistí odborná porota složená z mimoplzeňských architektů. Cenu udělí primátor města na slavnostním večeru v úterý 14. června 2022.

„Cena Hanuše Zápala se již stala tradicí plzeňských primátorů, aby jednou za čtyři roky upozornila na nejkvalitnější nově vzniklé stavby na území Plzně a ohodnotila je. Je zajímavé vnímat a vidět, co se za uplynulé čtyři roky v Plzni povedlo a společně se podívat, jak se v Plzni vyvíjí stavební, tak i estetická a technická kvalita novostaveb,“ vysvětlil primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Název ceny odkazuje na význačnou osobnost plzeňské architektury – Hanuše Zápala, jehož stavby byly pokrokové z hlediska techniky i použitého materiálu. „Cílem ceny je především vzbudit zájem veřejnosti i investorů o to, aby vytvářeli architektonicky kvalitní novostavby stejně, jako to ve své době činil právě architekt Zápal. Součástí soutěže bude také tradiční výstava nominovaných staveb,“ popsala zástupkyně ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Stanislava Maronová.

„Písemný návrh na nominaci může podat kdokoliv se souhlasem autora a vlastníka stavby a s dalšími náležitostmi, které jsou uvedeny na webu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně ukr.plzen.eu a webu města Plzně plzen.eu. Návrhy přijímáme do 22. dubna 2022 písemně nebo prostřednictvím formuláře na uvedených webech,“ uvedla k pravidlům soutěže architektka Irena Langová z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

O udělení ceny rozhoduje primátor města Plzně na základě doporučení odborné poroty, která posuzuje navržená díla na nominaci. Pro zajištění nestrannosti tvoří porotu vždy mimoplzeňští architekti. Cena se vyhlašuje jednou za čtyři roky.  

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky architektonická soutěž, novostavba, Cena Hanuše Zápala, Plzeň, Hanuš Zápal, primátor, architekt, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň hledá unikátní novostavby. Vyhlásila po čtyřech letech Cenu Hanuše Zápala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.