Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Asi 130 věřitelů chce po výrobci nářadí Pilsen Tools přes 100 milionů korun

Zhruba 130 věřitelů firmy Pilsen Tools, která je od konce července v úpadku, přihlásilo pohledávky za více než 100 milionů korun. Není to přesné číslo, ještě chodí nějaké další, řekl dnes insolvenční správce podniku David Jánošík. Plzeňský výrobce nářadí, nástrojů a přesných kovodílů, který měl před úpadkem 140 lidí, má teď zhruba 60 zaměstnanců, jimž vyplácí mzdy.

"Firma zeštíhlila, nechaly se jen provozy, které jsou výdělečné a uživí se. Část výrobních prostor se pronajala," uvedl Jánošík. Současná výroba už podle měj negeneruje ztrátu. V provozu jsou kalírna a obráběcí stroje. "Dělají jen menší a krátkodobé zakázky," řekl. Firma zatím nemůže rozprodávat zbytný majetek.

Současným zaměstnancům podnik nic nedluží. "Dluží nějaké mzdy za dobu před úpadkem, ale tam to z velké části vyrovnal úřad práce. A teď ty peníze dlužíme úřadu práce," řekl.

O tom, co dál s firmou, rozhodne schůze věřitelů ve středu 20. listopadu od 9:00 u Krajského soudu v Plzni. Přezkoumá přihlášené pohledávky, bude hlasovat o řešení úpadku a volit věřitelský výbor. Soud už 27. září jmenoval prozatímní věřitelský výbor, v němž jsou zástupci Československé obchodní banky, Šmeralu Brno a České správy sociálního zabezpečení. Toto složení mohou věřitelé na své schůzi potvrdit, nebo zvolí výbor nový.

Pilsen Tools, dřívější Škoda Nářadí, na sebe podal návrh na insolvenci před třemi měsíci. "Firma není schopná dosáhnout stavu, kdy bude její výroba rentabilní," uvedl v návrhu právní zástupce podniku Marian Franc. Podnik nemá volné prostředky na zaplacení závazků, nenašel strategického partnera a vlastníci odmítli firmu dál financovat. Firma soud sdělila, že dluží 33 milionů korun a má pohledávky 17 milionů Kč. Nemovitosti má v zástavě ČSOB, u níž má úvěry 69 milionů Kč na provoz a investice.

Jednatel Michal Štilip, který je ve funkci června, požádal soud, aby v co nejkratší době rozhodl o konkurzu. "Nejsme schopni továrnu bez cizího kapitálu provozovat," řekl tehdy. Vlastníkem 70procentního podílu je 72letá Švýcarka, tři čeští společníci mají po deseti procentech.

"Reorganizaci zatím nikdo nenavrhuje, ani věřitelé, ani společníci. Takže v tuhle chvíli to zatím vypadá na konkurzní řešení," dodal Jánošík.

Autoři | Foto Pilsen Tools

Štítky ČR, stroje, soud, firmy, PILSEN TOOLS, insolvence, Plzeň, pohledávka, Úřad práce České republiky, Československá obchodní banka, Krajský soud v Plzni, Česká správa sociálního zabezpečení, nářadí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asi 130 věřitelů chce po výrobci nářadí Pilsen Tools přes 100 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.