Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Svatého Valentýna slaví čím dál více Čechů, mezi dárky dominují plyšáci

Češi se letos na Valentýna podarují plyšovými medvědy a dalšími plyšovými hračkami. Vyšší poptávka je také po produktech, kterým dominuje růžová barva, tedy například po růžových vínech. Ze zážitkových dárků lidé nejčastěji kupují romantické víkendové pobyty nebo párové masáže. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. Svátek svatého Valentýna každoročně připadá na 14. února. Obchodníci se shodují, že svátek zamilovaných slaví každý rok více Čechů.

V prodejnách Tesco je z nepotravinového zboží zájem o plyšové hračky, hlavně medvědy a ty ve tvaru srdce. „Již se začátkem února si v našich prodejnách zákazníci pořídili přes deset tisíc kusů plyšových hraček," řekl mluvčí společnosti Jakub Žižka. Z potravin lidé nejčastěji do košíků vkládají čokolády a další sladkosti, u vín patří mezi oblíbené růžové Finest Prosecco.

Velký zájem o plyšové hračky sledují také hypermarkety Globus, které na Valentýna tento sortiment rozšířily, uvedla mluvčí firmy Aneta Turnovská. Zákazníci podle ní více nakupují i šperky, tematicky laděné oblečení, spodní prádlo nebo luxusní lůžkoviny. Zvýšená poptávka je dále po všem potřebném na slavnostní pohoštění, cukrovinkách a vínech. „O nabídku valentýnského zboží je letos stejně velký zájem jako před krizí," řekla Turnovská.

Dvojkové datum svatebčany v Plzeňském kraji příliš nevzrušuje, matriky mají stále volné termíny

U snoubenců v Plzeňském kraji datum se šesti dvojkami - 22. února 2022 - velký zájem uspořádat svatbu v tento den nevyvolalo. Některé matriky v kraji neevidují žádné zájemce o uzavření sňatku, naopak nejvíc svateb se uskuteční v Plzni, a to 16....

I v obchodech Albert se nyní těší oblibě plyšoví medvědi, k dostání jsou z nepotravinového zboží tematické svíčky nebo přání. „U příležitosti svátku zamilovaných tradičně pozorujeme zvýšenou poptávku po bonboniérách," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Doplnil, že dárky na Valentýna lidé nakupují zpravidla na poslední chvíli.

„Naše data ukazují, že v předchozích letech dochází k nárůstu prodeje květin. V období svátku svatého Valentýna stoupá jejich prodej v Bille až o 400 procent," řekla mluvčí supermarketů Dana Bratánková. Kromě květin podle ní v prodejnách Billa v těchto dnech lidé najdou i další tematické zboží jako třeba ponožky s motivy srdcí.

Obchody Penny očekávají výraznější růst prodejů valentýnských produktů až v průběhu víkendu a v den svátku. „Obliba Valentýna u nás každým rokem roste. Pro řadu zákazníků se stává již samozřejmou součástí jejich každoročních nákupních zvyklostí," uvedl mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

Poptávka po dárcích na Valentýna na portálu Slevomat se podle jeho ředitele Ladislava Veselého vrací na úroveň z let 2019 a 2020, kdy ještě svátek nebyl poznamenán pandemií koronaviru. Za menší dárky jako jsou čokolády nebo květiny lidé utrácejí většinou kolem 500 korun, za víkendové wellness a romantické pobyty na zámcích zpravidla do 3500 korun.

Slavíte svátek sv. Valentýna?

Celkem hlasovalo3 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Valentýn, svátek, společnost, dárky, vína, průzkum, Den svatého Valentýna, hračka, medvěd, Tesco, Billa, Penny Market, Albert Česká republika, Globus, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatého Valentýna slaví čím dál více Čechů, mezi dárky dominují plyšáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.