Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemědělci protestovali proti změnám dotací, do ulic v Plzeňském kraji dnes vyjely stovky strojů

V Plzeňském kraji se do dnešního protestu zemědělců zapojilo až několik stovek traktorů, nákladních aut a podobně. Jen na Rokycansku a jižním Plzeňsku to bylo přes 60 strojů. Zemědělci vyjeli také na severním Plzeňsku, na Domažlicku, Tachovsku a Klatovsku. V celém kraji se do akce zapojilo zhruba 300 strojů, některé byly opatřené transparenty. Zemědělci nejezdili tak, aby blokovali nebo zdržovali dopravu, chtěli především upozornit na změny v dotační zemědělské politice státu.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

„Chceme jenom rovné podmínky pro všechny. Jestliže máme udržet zásobování země našimi domácími potravinami, musíme mít všichni férové rovné podmínky. Zaměřením podpory na malé zemědělce se toho nedosáhne," uvedl předseda dozorčí rady Agrární komory v Plzeňském kraji Jiří Tomec.

Malý zemědělec, který má třeba deset hektarů, nebude podle něj dodávat potraviny do řetězců. „Tihle malí zemědělci republiku neuživí. Už teď se k nám dováží ze zahraničí spousta nekvalitních potravin, a když nebudou mít všichni stejné podmínky, větší zemědělci skončí a budeme na dovozu potravin závislí úplně," míní Tomec. Pokud podle něj nedostanou stejné dotace všichni zemědělci, nebudou konkurenceschopní a s hospodařením jich řada skončí. „Na jejich činnosti je ale navázána celá řada dalších oblastí - jatka, mlýny, mlékárny a třeba i výrobci zemědělské techniky, to vše spolu souvisí," upozorňuje Tomec.

Na Domažlicku se do protestu zapojilo asi 80 strojů. Nejely organizovaně v koloně, ale buď samostatně nebo v malých skupinkách. „Byla to především informační akce, ne protestní jízda. Nechtěli jsme nikoho zdržovat ani omezovat, jezdili jsme v rámci našich pracovních povinností. Chceme upozornit na to, že si nepřejeme, aby nerovnými podmínkami vznikla nějaká sorta lepších a sorta horších zemědělců," řekl ředitel domažlické okresní agrární komory Ludvík Jírovec.

Několik desítek traktorů a zemědělské techniky vyjelo ve třech skupinách i na Klatovsku. „Chtěli jsme upozornit na to, že se jedná o nás bez nás. Strategický plán, na kterém předtím dva roky pracovali i zemědělští odborníci, nová vláda během pár dní změnila," vysvětlila ředitelka klatovské agrární komory Jiřina Jandová.

Změny v dotacích ve prospěch menších zemědělců podle ní zasáhnou farmáře a zemědělské firmy, kteří investovali nemalé peníze například do modernizací kravínů a do nových technologií. „Nejsme žádní agrobaroni, největší podnik u nás má 2800 hektarů, ale pokud nebudou mít všichni rovné podmínky, řada zemědělců prostě skončí," řekla. Tím se ale podle ní zase jen bude víc vylidňovat venkov, protože pokud nebude práce v zemědělství, lidé zamíří do měst.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Chaloupka Miroslav

Štítky Plzeňský kraj, protest, zemědělci, dotace, vláda, Agrární komora, okres Domažlice, okres Klatovy, jídlo, okres Tachov, okres Rokycany, Agrární komora České republiky, Jiřina Jandová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci protestovali proti změnám dotací, do ulic v Plzeňském kraji dnes vyjely stovky strojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.