Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň za 50 milionů vybudovala dětský bazén v plaveckém areálu

Nový dětský bazén o rozměrech jedenáct krát 7,5 metru a hloubce 0,9 metru vybudovala Plzeň v městském plaveckém bazénu Slovany. Skončila tak první etapa přestavby bazénu, kam přijde ročně 550 tisíc plavců. Za bezmála 50 milionů vznikl nejen nový dětský bazén určený pro děti od kojenců až po předškoláky a prvňáky, ale také nová výměníková stanice pro ohřev vody pro vytápění i bazénové vody, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Roman Zarzycký (ANO).

Nyní už podle něj začalo výběrové řízení na druhou etapu přestavby za 70 milionů, která by měla začít v listopadu. Modernizace má areál posunout na úroveň zařízení 21. století

Dětský bazén vznikl přestavbou starého výměníku a kotelny. Děti mají na plavání tepotu vody 33 stupňů, pro nejmenší děti se ohřívá až k 37 stupňům. Vzduch má v malém bazénu 37 až 38 stupňů. Dětský bazén je velmi vytížený a nestačí poptávce. Jen z mateřských škol do něj chodí na 600 dětí, dalších 700 dětí přijde v 22 zcela zaplněných kurzech plavání kojenců, 12 kurzech plavání rodičů s dětmi a deseti kurzech základů plavání pro děti od čtyř do šesti let.

Druhá etapa modernizace bude zahrnovat přestavbu dosavadního dětského bazénu. Vzniknou místo něj moderní šatny a převlékárny, nový vstup do areálu, recepce hotelového typu. Bazén nabídne čipový odbavovací systém a po dokončení druhé etapy bude kompletně bezbariérový.

Bazén na Slovanech je podle jeho ředitele Tomáše Kotory ojedinělým sportovním zařízením s parametry pro vrcholné plavecké soutěže. "Máme republikový unikát. Bazén je totiž olympijský na 50 metrů i na šířku na 25 metrů," řekl Kotora. Areál je ale také hojně využíván veřejností. Denně tam přijde v průměru 1750 lidí. V létě, když je otevřen i venkovní areál, chodí až 3500 lidí denně. Podle Kotory má bazén po akvaparku v Čestlicích a stadionu v Podolí třetí nejvyšší návštěvnost plaveckých areálů v ČR.

Vodními atrakcemi ale slovanský bazén neoplývá. Debaty o tom, že v městě chybí akvapark, sílí zejména před každými komunálními volbami. Současná koalice uvedla, že pokud se objeví soukromý investor, který by měl zájem akvapark postavit, magistrát mu bude velmi vstřícný a otevřený. "Pravdou je, že jednání jsou velmi velmi v plenkách a příliš soukromých investorů se s touto investicí do Plzně nehrne," připustil Zarzycký.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky ČR, správa, sporty, stavby, Plzeň, bazén, rekonstrukce, Roman Zarzycký, ANO 2011, Plzeň 2-Slovany, plavání, olympijské hry, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň za 50 milionů vybudovala dětský bazén v plaveckém areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.