Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Unikátní Velký plzeňský betlém se rok od roku rozrůstá o další figurky reálných postav, už jich je přes 800

Velký plzeňský betlém, který vzniká od roku 2000 a každým rokem se rozrůstá o další nové figurky, už je opět k vidění v mázhauzu plzeňského magistrátu na náměstí Republiky. Aktuálně má betlém přes 800 zaregistrovaných postav. Od sobotního dopoledne se v mázhauzu zabydlel také vánoční pošťák se svými oblíbenými „ježíškovskými“ razítky.  

Úplně první figurky pro dnes už neuvěřitelně pestrý Velký plzeňský betlém, který už dosahuje úctyhodných rozměrů, vyrobili v roce 2000 studenti a jednalo se o hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a Tří králů. Postupem času se vytvořila tradice každoročního stavění betlému stále se rozrůstajícího o nové postavy putující do Betléma. Tyto figurky tvoří obyvatelé Plzně i jejího okolí. Nechybí ale ani postavičky od cizinců.

Do betlému lidé postupně přidávali sv postavičky vyrobené z libovolného trvanlivého materiálu, jako je dřevo, sádry, modurit, keramika nebo pomocí jiné trvanlivé technologie. Soška by měla být zhruba dvacet centimetrů vysoká a měla by představovat svého autora. Lidé vytvářejí z figurek celé rodiny. A není výjimkou, že když se rodina rozroste, vyrobí autoři podle nového člena rodiny další postavičku a do betléma ji příští rok přidají.

„Až do 22. prosince bude mázhauzu radnice denně od 10.00 do 16.00 hodin rozdávat razítka, prodávat pohledy a betlémky speciální vánoční pošťák. Děti budou moci do schránky vložit tajná přání Ježíškovi. Zároveň probíhá tradiční soutěž pro mateřské školy a 1. stupně základních škol, v letošním roce na téma Vánoční pekárna, aneb cukroví, co se nezkazí. Třídy mají za úkol vyrobit kolekci cukroví z trvanlivého materiálu. Výrobky pak budou vystaveny u vánoční pošty a veřejnost má možnost pro ně hlasovat. První tři místa z každé kategorie čeká drobná odměna," uvedla Hana Josefová z tiskového oddělení magistrátu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Plzeň.eu

Štítky Betlém, Velký plzeňský betlém, výroba figurek, vánoční pošta, Náměstí republiky, Ježíšek, rodina, Plzeň, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní Velký plzeňský betlém se rok od roku rozrůstá o další figurky reálných postav, už jich je přes 800  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.