Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ruské kolo vyrobené pro plzeňské vánoční trhy budí značné rozpaky

Velké emoce vzbuzuje obrovské vyhlídkové kolo, které dnes instalují technici na náměstí Republiky v Plzni. Měří bezmála 30 metrů a roztočit by se mělo již zítra se slavnostním zahájení Adventních trhů. Plzeňané vnímají atrakci se značnými rozpaky a mnozí se ptají, jestli není lepší výhled třeba z věže katedrály.

„Je to super, konečně nějaká změna,“ neskrývá nadšení jedna z kolemjdoucích maminek s kočárkem. „Přijde mi to skvělé, děti budou nadšené,“ přidává se další. Úplně opačný názor ovšem měly dvě seniorky, které to považovaly za kýč. „Je to jak pěst na oko,“ postěžovala si třeba paní Jitka. „Je škoda, že nepřijedou i střelnice, autíčka, velký a malý kolotoč a moc bych byl zklamán, se mnou samozřejmě všechny malé děti, které se na vánoční atmosféru těší a chtějí ji prožívat, kdyby nepřiletěly hydraulické labutě a náměstí nerozezněl halas Twistru. Náměstí je velké dost, myslím, že by se to tam ke spokojenosti Plzeňanů dalo narvat. Kdyby nebylo místo na kolotoč, dal by se myslím odstranit, případně zredukovat již tak zbytnělý dřevěný betlém," glosoval Antonín Dvořák na sociálních sítích centrálního městského obvodu. Ruské kolo neušlo pozornosti ani projektu „Vizuální smog v Plzni".

Velké vyhlídkové kolo měří 28 metrů a nabízí 72 míst. „Kolo bylo postavené speciálně pro Plzeň. Se stavbu jsme začali včera v noci a jede se non-stop na dvě směny. Dneska večer provedeme zkušební provoz a roztočí se zítra se zahájením trhů,“ uvedl Jaroslav Strohschneider, organizátor trhů na náměstí Republiky.

FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021

Úterý, 23. listopadu 2021, 19:40

FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021
FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021

Na zahájení dorazily davy lidí a u milovaného i nenáviděného kolotoče se tvořila dlouhá fronta. Oblíbených trhů si však Plzeňané mohli užívat pouhé tři dny. Ve čtvrtek vláda vyhlásila nouzový stav a představila nová zpřísňující opatření. Kabinet Andreje Babiše v demisi rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Vláda také zakázala popíjení alkoholu na veřejnosti. Sportovních a kulturních akcí se bude moci účastnit maximálně tisíc lidí, maximální počet účastníků společenských akcí, schůzí a oslav bude stanoven na 100 lidí. Opatření budou platná od páteční šesté hodiny večerní.

Ještě před samotným zahájením trhů byla znát nejistota velmi napjatá atmosféra. „Nevíme, co na nás vymyslí. Vše konzultujeme s městem, krajskou hygienickou stanicí a zatím to vypadá, že by to mohlo klapnout,“ poznamenal Strohschneider den před otevřením trhů. 

Žádné další omezení si ani nepřipouštím, byla by to likvidace, říká organizátor vánočních trhů v Plzni

Po velmi nejisté sezoně už trhovci netrpělivě vyhlížejí vánoční trhy, které jsou pro ně největší událostí roku a kde se jim alespoň částečně daří dohnat ztráty z uplynulých měsíců. Atmosféru a náladu lze zatím popsat jedním slovem – nervozita....

Který betlém u vás nejvíce zabodoval?

Celkem hlasovalo51 čtenářů

FOTOGALERIE: Na náměstí vyrostlo obří ruské kolo

Pondělí, 22. listopadu 2021, 14:30

FOTOGALERIE: Na náměstí vyrostlo obří ruské kolo
FOTOGALERIE: Na náměstí vyrostlo obří ruské kolo

Čtete také:

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky náměstí, trhy, adventní trhy, vánoční trhy, kolo, atrakce, anketa, Plzeň, Náměstí republiky, kolotoč, Antonín Dvořák, Andrej Babiš, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ruské kolo vyrobené pro plzeňské vánoční trhy budí značné rozpaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.