Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před zimní sezónou řeší Železná Ruda zejména dostatek parkovacích míst pro návštěvníky hor

Zajištění parkování pro velké množství aut v exponovaných víkendových termínech, to byl jeden z hlavních úkolů, na který se šumavské horské středisko Železná Ruda zaměřilo před nadcházející zimní sezónou. Město má také v plánu, pořídit si novou sněžnou rolbu na úpravu běžeckých stop.

„Z pohledu města řešíme trochu jiné problémy, než jaké mají zástupci skiareálů, zejména se jedná o parkování. Ačkoliv máme městské parkovací plochy na parkovišti Kaskády a skiareály mají také své parkovací plochy, kapacita během víkendů v loňském roce několikrát nestačila,“ uvedl říká starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).

Železnorudsko navštěvovali loni pěší turisté, kteří vyráželi například na Černé a Čertovo jezero nebo na Pancíř. Další silnou skupinou byli v loňském roce běžkaři. „V mnoha případech se jednalo o vyznavače sjezdového lyžování, kteří si svůj koníček nemohli kvůli uzavřeným vlekům užít, a tak se přeorientovali na běžky. Uvidíme tedy, jak bude vypadat sezona letošní,“ připomíná starosta.

Město Železná Ruda opět ve spolupráci s dvěma největšími areály v oblasti Ski&Bike Špičák a Nad Nádražím/Belveder, které na něj finančně nejvíce přispívají, zajistí obsluhu celé oblasti Skibusem. „Pro lyžaře včetně běžkařů je zdarma. Jízdní řád najdou jak na webu města, tak lyžařských areálů. Poprvé vyrazí na svoji trasu 17. 12. 2021 a skončí svůj provoz 20. 03. 2022. Letošní sezonu bude Skibusem pokryté území od Gerlovy Hutě až do Hojsovy Stráže“ říká Filip Smola.

Železnorudský Skibus s kapacitou 45 míst bude sloužit nejen sjezdařům, počítá se i s obsluhou parkovišť vzdálenějších od lyžařských areálů jako Kaskády nebo u Hotelu Karl, ale využívat ho budou i běžkaři. Zajíždět bude až k nástupu do stop u Gerlovy Huti. K parkování mohou návštěvníci Železnorudska využít parkovací plochy: parkoviště na Gerlově Huti, parkoviště pod sjezdovkami Belveder, u bývalé tržnice Kryštof, u cukrárny Café Charlotte, podélné parkování v ulici 1. Máje, městské parkoviště Kaskády, soukromé parkoviště pod Skiareálem Špičák u vlakové zastávky Špičák, parkoviště areálu Ski&Bike Špičák a parkoviště u hotelu Karl na Špičáckém sedle, parkoviště v centru Hojsovy Stráže.

Na příští letní sezónu počítá Železná Ruda se zřízením 12 parkovacích míst s přípojkami, pro stále populárnější karavany. Nacházet se budou na parkovišti Kaskády. Vjezd pro karavany je v zimním období uzavřen na parkovišti, který patří lyžařskému areálu Ski&Bike Špičák.

Nová rolba pro lepší stopu

Železná Ruda má letos v plánu pořídit zánovní sněžnou rolbu, na jejíž pořízení se podařilo získat dotaci ve výši 1,9 milionu korun od Plzeňského kraje. Momentálně běží výběrové řízení, v rámci kterého dojde na volbu konkrétního stroje. Rolba bude sloužit k úpravě stop pro běžecké lyžování. Až doposud město využívalo 22 let starý stroj.

„Už vloni jsme za upravování stop dostávali velmi pozitivní zpětnou vazbu, takže budeme chtít v tomto trendu i nadále pokračovat. V letošní zimní sezoně budeme upravovat zhruba 50 km stop, průměrně 3 – 5 x týdně, pochopitelně s ohledem na sněhové podmínky a potřeby návštěvníků. Stopy se letos budou upravovat až na Hojsovu Stráž, kam se návštěvníci mohou přemístit naším Skibusem“ dodal starosta Smola.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MÚ Železná Ruda

Štítky Železná Ruda, parkování, parkoviště, rolba, běžecké stopy, zima, běh na lyžích, ČSSD, Belveder, Kráľová, Čertovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před zimní sezónou řeší Železná Ruda zejména dostatek parkovacích míst pro návštěvníky hor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.