Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Legendární dvojce Spejbl s Hurvínkem má svůj zážitkový okruh, lidi poučí i přiměje k pohybu

Procházku v prostředí boleveckých rybníků si teď děti i dospělí mohou zpestřit hravou stezkou, kterou provází poťouchlý Hurvínek s nerudným taťuldou. Společně mohou plnit jednoduché úkoly a trochu si zacvičit. Pětikilometrový úsek má celkem deset zastavení, které hlídají dřevěné sochy slavné dvojice. Zážitkový okruh je zároveň jedním z počinů, kterým si chce Plzeň připomenout památku plzeňského loutkáře Josefa Skupy, od jehož narození v lednu uplyne 130 let.

Deset stanovišť a spousta úkolů, díky kterým se protáhnete a zároveň se příliš nezadýcháte. Úkoly jako udělat dřepy nebo se trefit šiškou do kmene stromu zvládne i kdejaký pecivál. Na zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka může vyrazit opravdu každý.

„Na stanovišti dostanou děti i dospělí za úkol splnit různá pohybová zadání. Zároveň se jim dostane rad, jak správně vykonávat různé sportovní pohyby, například běh a podobně. Na stanovištích jsou také informativní texty o místě, kde se návštěvníci právě nachází – dozvědí se něco z jeho historie i o jeho přírodních zajímavostech,“ popsal první náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO).

Na každém zastavení potkají lidé také QR kódy, které jim přehrají veršovaný dialog známých loutek. Zájemci nemusí nikde stahovat žádné aplikace, stačí mít chytrý telefon a data. Povídání se ujali herci z Divadla Spejbla a Hurvínka, kteří dostali volnou ruku při tvorbě dialogů.

„Spejbl s Hurvínkem jsou Plzeňáci a tato iniciativa města je pro nás nesmírně příjemná a sympatická. Naše paní ředitelka nás s Ondrou Lážnovským oslovila, abychom se ujali mluveného projevu. Ondřej přišel s nápadem, že bychom to zveršovali a dostalo by to šmrnc, rytmus a děti by to mohlo bavit,“ uvedl loutkoherec a představitel postaviček Spejbla a Hurvínka Martin Klásek.

Na slavnostním otevření stezky zároveň prozradil, že svou štafetu pomalu předává svému kolegovi, který se stane čtvrtým loutkohercem v pořadí, který bude slavnou dvojici dabovat. „Ondřej je zároveň autorsky činným. Tím je naše divadlo ostatně typické a je výborné, že si to interpret umí i napsat. Ondra navíc také režíruje a věnuje se dramaturgii, takže to nadále bude ve správných rukou," nešetřil chválou na svého kolegu.

Spejbl s Hurvínkem má v Plzni celkem dvě sousoší. První bylo slavnostně odhalené 14. června 2002 v Šafaříkových sadech. Socha byla z epoxidové pryskyřice a ještě tentýž rok se stala terčem vandalů, kteří doslova dekapitovali Hurvínka i taťuldu. Současná podoba, tentokrát z bronzu, byla odhalena v dubnu 2003. Druhé o poznání rozměrnější sousoší vytvořila kanadská sochařka českého původu Lea Vivot. Sousoší bylo slavnostně odhalené v červenci loňského roku. Návštěvníci Plzně jej najdou na náměstí Republiky před muzeem loutek.

Sochy vyřezali řezbáři, jejichž práci mohou Plzeňané znát z oblíbené akce, kdy se na náměstí pod katedrálou pravidelně objevují ledové sochy.

„Samotná realizace nebyla jednoduchá, jak se může zdát. Ukázalo se, že byl poměrně problém sehnat klády o průměru 60 centimetrů. Nakonec se nám to naštěstí podařilo a myslím, že si to Plzeňáci užijí. Ostatně, jestli se nám to povedlo může posoudit kdokoli,“ doplnil Libor Toušek z Ice Factory.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka realizoval Odbor sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. Realizace stezky vyšla zhruba na 750 tisíc korun. „Spolupracovali jsme s Denisou Kirschnerovou, která je spoluvlastníkem ochranné známky a ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka. Trasu stezky a umístění jednotlivých stanovišť jsme vybrali ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně a Městským obvodem Plzeň 1, jehož územím trasa vede,“ upřesnil vedoucí odboru sportu Přemysl Švarc

Poťouchlý Hurvínek není žádný mladík, děti i dospělé baví už 95 let

Prostořeký klučina Hurvínek, ustavičně koulící očima, vpochodoval na tento svět před 95 lety. Stalo se tak 2. května 1926 na jevišti loutkového divadla v Plzni. Jeho duchovní otec, loutkář Josef Skupa, ho toho dne uvedl na scénu jako parťáka...

„Na každém stanovišti je uvedená vzdálenost. Je statisticky dané, že krok dítěte ve 12 letech je 62 centimetrů a krok dospělého 75 centimetrů, takže jsme to tam přidali jako takovou zajímavost,“ prozradil Švarc.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je volně přístupný. Start je na hrázi Šídlovského rybníka. Pokračuje rezervací Kamenný rybník ke Kolomazné peci, ke smírčímu kříži, k pískovcové skále Pupek a rybníčku v Arboretu Sofronka. Z něj vede přes novou lávku nad tratí a silnicí k Třemošenskému rybníku a k rybníku Nováček u sídliště Košutka. Úvodní sochu financovala Plzeňská teplárenská, a. s.

Otevření Zážitkového okruhu Spejbla a Hurvínka

Úterý, 16. listopadu 2021, 17:55

Otevření Zážitkového okruhu Spejbla a Hurvínka
Otevření Zážitkového okruhu Spejbla a Hurvínka

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, Skupa, loutky, Spejbl, Hurvínek, bolevecký rybník, stezka, příroda, rybník, socha, Josef Skupa, Přemysl Švarc, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Roman Zarzycký, Lea Vivot, Denisa Kirschnerová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární dvojce Spejbl s Hurvínkem má svůj zážitkový okruh, lidi poučí i přiměje k pohybu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.