Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obrovskou vlnu solidarity vyvolal případ hospicu, který nemá na provoz i výplaty a musí ukončit činnost

Stotisícový příspěvek, který v pondělí přikleplo plzeňské městské zastupitelstvo pro mobilní hospic Domov, jeho provoz nezachrání. Do konce letošního roku přestane poskytovat služby domácí hospicové péče pro nevyléčitelně nemocné dospělé pacienty starší 19 let. Důvod je prostý. Hospic, který je plně odkázaný na dotace a dary, teď už nemá peníze na platy zaměstnanců. Případ, o kterém jsme informovali poprvé již před týdnem, vzbudil obrovský ohlas u veřejnosti. Hospic potřebuje na rok provozu získat kolem osmi milionů korun.

„Město vnímá mobilní hospicovou péči jako velmi potřebnou službu. Je třeba ale dodat, že spadá do zdravotní gesce, kterou má Plzeňský kraj. Chceme pomoci v rámci našich možností,“ komentovala poskytnutí příspěvku ve výši 100 tisíc korun od města náměstkyně plzeňského primátora Eliška Bartáková (ANO).

„Bohužel ani tento příspěvek od města na naší situaci bohužel nic nemění. Jde totiž o dotaci, o kterou jsme žádali už někdy na jaře. Žádali jsme jak magistrát, tak i kraj. Hejtmanství nám to zamítlo hned, od magistrátu přišla nějaká informace asi před měsícem, že se to bude projednávat. My jsme si žádali o 400 000 tisíc, těch 100 tisíc korun nic nezmění. Pomůže nám to v tom, abychom se ctí doklepali tento rok. Nic to nemění na tom následujícím roku. Ale bojujeme,“ uvedla ředitelka mobilního hospicu Domov Jana Červánková.

Po medializaci případu a oznámení o ukončení činnosti plzeňského mobilního hospicu se zvedla obrovská vlna zájmu a solidarity. „Volají nám rodiny, kam jsme jezdili, volají nám cizí rodiny. Ten ohlas je obrovský. Ve čtvrtek máme schůzku s hejtmankou Plzeňského kraje. Od výsledků této schůzky se bude všechno dál odvíjet. Jak jsme sestavili rozpočet, tak bez velké podpory a pravidelné podpory kraje ta služba nebude možná. A je jedno, jestli ji budeme dělat my nebo kamenný hospic nebo úplně jiná organizace. Ten finanční základ tam bude pořád stejný. Nechci se teď vrhnout do něčeho, abychom měli za rok tu stejnou situaci,“ vysvětluje ředitelka Červánková.   

Bez další finanční injekce bude fungovat hospic do konce listopadu. „Tam ještě na výplaty máme, abychom v prosinci dokázali lidem zaplatit. Pak nám tady zůstává jedna sestřička, paní doktorka na nějaké utlumené úvazky. Od ledna už paliativní péče poběží opravdu jen pro děti. Pokud by se nám podařilo s krajem nějak domluvit, tak si myslíme, že bychom byli schopni na březen, duben, ten náš tým opět postavit a začít zase fungovat. Měli bychom tam jen několikaměsíční výpadek. Potřebovali bych ale získat další sponzory,“ říká s nadějí ředitelka.

Zdravotní pojišťovny mohou uhradit jen část nákladů

Domácí hospicová péče je teď i v úhradách pojišťoven. Pro zajištění smluv s pojišťovnami potřebuje mít hospic pět sester na plný úvazek a 1,2 úvazku lékaře. Malé hospice si už z personálního hlediska na toto vůbec nedosáhnou.

„My jsme to splnili a kdyby v době koronaviru nenastala ta finanční situace, do které jsme se dostali, tak jsme první smlouvu s pojišťovnou ministerstva vnitra podepisovali teď v listopadu. Další smlouvy máme připravené. Jak ale víme od těch větších hospiců, tak dosáhnou jen na čtvrtinu a v lepším případě na třetinu jejich celkového rozpočtu. U nás tedy počítáme, že bychom měli od pojišťoven 2,5 milionu. Ale pak musíme někde sehnat peníze do osmi milionů, což je rozpočet jen na ty zdravotní služby. Platí se z toho celý provoz a zároveň všechno i tomu pacientovi. Tedy léky, materiál, vyšetření. Kdyby ty pojišťovny přišly před rokem, tak bychom s tím dokázali nějak pracovat. Ale teď bez další podpory to nepůjde,“ konstatovala ředitelka Domova Jana Červánková.

Až doposud nemělo zařízení ani korunu od zdravotních pojišťoven, milionem mu letos přispěl Plzeňský kraj, město Plzeň 70 tisíci korunami a teď ještě částkou 100 tisíc korun. Další peníze musel hospic shánět u sponzorů a dárců. Koronavirová pandemie se ale projevila i v jejich rozpočtech a někteří nemohli dát příspěvek jako dříve.

Za šest let fungování Domov doprovázel posledními dny života zhruba 300 nevyléčitelně nemocných lidí a pomohl zvládat situaci i jejich rodinám. Letos to bylo 70 dospělých a šest dětí, průměrná doba péče o jednoho pacienta je kolem dvou až tří týdnů. V kraji tak zřejmě zbyde jen kamenný Hospic svatého Lazara v Plzni a služby mobilního hospicu na Tachovsku.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky hospic, dotace, Plzeňský kraj, péče, klienti domova, domácí hospic, domácí hospicová péče, domov, peníze, pacient, ANO 2011, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovskou vlnu solidarity vyvolal případ hospicu, který nemá na provoz i výplaty a musí ukončit činnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.