Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cena za teplo v Plzni podraží od ledna příštího roku o 9,7 procenta

Cena za teplo v Plzni od ledna příštího roku vzroste o 9,7 procenta. Pro běžnou domácnost s bytem o velikosti 65 metrů čtverečních to znamená zaplatit měsíčně o 110 korun navíc za vytápění a ohřev teplé vody, pokud je klient napojen na Plzeňskou teplárenskou. Třiatřicet přítomných zastupitelů Plzně se dnes vyslovilo pro zdražení tepla. Definitivně o tom rozhodně v prosinci valná hromada společnosti Plzeňská teplárenská. I po plánovaném zdraží bude mít Plzeň nejnižší ceny tepla v rámci ČR.

„Důvodem ke zvýšení cen je enormní nárůst inflace, která má dosáhnout šesti procent, dále extrémní nárůst cen emisních povolenek na oxid uhličitý, ztrátovost komodity teplo, snaha udržet současnou výši dividend pro město a příprava na proces dekarbonizace, tedy odchod od uhlí,“ vysvětlil zastupitelům generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek. Původně městskou společnost teď většinově ovládá město Plzeň, zbývajících 35 procent připadá skupině EPH Daniela Křetínského.

Domácnosti letos v Plzni platí za gigajoule 540,32 koruny včetně DPH, meziročně to je o 25 Kč více. Teplárenský podnik do letoška pět let nezdražoval. Jeho loňská cena 515 Kč/GJ byla o 66 Kč/GJ pod průměrem tepláren v ČR.

Na konec spalování uhlí od roku 2030 se už nyní intenzivně připravuje společnost Plzeňská teplárenská. „Jsme v tom v rámci ČR hodně vepředu. Energeticky už nyní využíváme spalování komunálního odpadu díky vlastní spalovně, dále využíváme spalování biomasy. Zbývá dořešit odklon od uhlí a přechod na bezuhelnou variantu. Musíme se na to připravit a vytvořit si na to prostředky. Odhadovaná výše investic je kolem čtyř miliard korun,“ konstatoval Pašek. Plzeňská teplárenská chce i nadále ovšem udržet rozumnou ziskovost a stejně jako letos vyplatit v příštím roce městu 200 milionů korun na dividendách. Podle Paška by to mělo tak být i do budoucna.

Pokud podnik zdražuje teplo o více než pět procent, musí to schválit valná hromada a zastupitelé. Zvýšení cen tepla o 9,7 procenta navrhlo představenstvo Plzeňská teplárenské. Pro zvýšení ceny tepla dnes zvedlo ruku 33 zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi. „Nikdo z nás netleská nějakým zdražením. Ale v kontextu toho, co se děje na mezinárodních trzích, jaký je vývoj cen emisních povolenek a také toho, že teplárny v ostatních městech zdražují ještě více, tak přijímáme konstruktivní postoj a hlasujeme pro," prohlásil opoziční zastupitel Daniel Kůs (Piráti).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky cena tepla, Plzeňská teplárenská, zdražení tepla, zastupitelstvo, teplo, Plzeň, Česko, Václav Pašek, uhlí, spalování, Daniel Křetínský, Energetický a průmyslový holding, Daniel Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena za teplo v Plzni podraží od ledna příštího roku o 9,7 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.