Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jednu poštolku uvěznila síť na holuby, další zabloudila do obřího skladu. Pomohli experti ze záchranné stanice

Hned dvě okroužkované poštolky ve dvou různých uzavřených objektech v Plzni museli odchytávat pracovníci záchranné stanice živočichů. První poštolka nedokázala sama vyletět ze zasíťovaného vnitrobloku, zatímco druhá se zatoulala do skladu potravin.

Poštolka s ornitologickým kroužkem se dostala za ochrannou síť proti holubům v zasíťovaném historickém vnitrobloku budovy kousek od náměstí Republiky,  Zbrojnická 1. Sama by se ven nedokázala dostat. „Naštěstí si dravce všimli dělníci pracující na rekonstrukci vnitřních prostor domu, zavolali mně a následně hodně pomohli při jejím odchytu,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.  

Při odečtu ornitologického kroužku zjistil, že s touto poštolkou už měli zvířecí záchranáři v minulosti co do činění. „Shodou náhod to byl náš pacient a malé nevzletné mládě donesené do ZSŽ Plzeň loni 13. 6. 2020. Následně byla už dospělejší poštolka po pobytu v naší stanici na Doubravce vypuštěna o necelý měsíc později do volné přírody. Teď jsem jí při našem druhém setkání odečetl ornitologický kroužek a poštolku vypustil na poli za městem,“ řekl Makoň.

Druhá poštolka, ke které byli přivoláni experti z plzeňské záchranné stanice se omylem zatoulala do obrovské haly ovoce – zeleniny centrálního skladu potravin u Dobřan. „Za pomoci údržby a plošiny se nám nakonec poštolku podařilo odchytit do ornitologické nárazové sítě. Odečetli jsme kroužek, nakrmili ji a druhý den za světla vypustili ze záchranné stanice na Doubravce. Podle kroužku se jednalo o loňské mládě kroužkované v naší budce nedaleko od Černic u Plzně,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky DESOP, Karel Makoň, poštolky, záchrana poštolek, Plzeň, Doubravka, Náměstí republiky, jídlo, vnitroblok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednu poštolku uvěznila síť na holuby, další zabloudila do obřího skladu. Pomohli experti ze záchranné stanice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.