Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ceny vánočních kaprů se proti minulým letům zvýší asi o pět procent

Party rybářů postupně tahají ze svých sítí tuny ryb. Klatovští rybáři se momentálně pohybují na rybníku Myslív, kde počítají s bohatšími úlovky. Podle odhadů půjde o 90 tun ryb, většinou kaprů. Daleko prázdnější sítě byly na Dolejším Padrťském rybníku v Brdech, kde pracovníci Vojenských lesů a statků ČR (VLS) evidují pouhých 15 tun ryb, což je především dáno přechodem na jiné chovné metody v srdci chráněné krajinné oblasti. A kolik letos zaplatíme za vánočního kapra? O trochu více než v předchozích letech.

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, už v říjnu ohlásil, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát kolem 120 korun, a meziročně tak zdraží zhruba o deset procent.

Klatovské rybářství loví dnes jeden ze svých největších rybníků Myslív na Klatovsku, který má plochu 68 hektarů. Díky plnému stavu vody vyloví víc ryb než v minulých suchých letech, zhruba 90 tun. Z toho bude zhruba 90 procent kaprů, z valné většiny výběrové kvality a první jakosti. Myslívský rybník, který se loví jednou za dva roky. Kvalita ryb je velmi dobrá, jsou zdravé, neměly být ani tak tučné, pochvaloval si Václav Voráček, ředitel podniku, který už je za polovinou podzimních výlovů. Skončí s nimi 25. listopadu.

„Máme tady kapra od 1,8 do 3,5 kilogramu. Ryby přes dvě kila půjdou na vánoční trh," řekl výrobní náměstek Petr Votípka. „Prodej bude standardní jako jiné roky. Zaplaťpánbůh za tradici Vánoc. Vánoční kapr funguje pořád nejen v Česku, ale i v Německu a Polsku. A připravení kapři se prodají," vysvětlil Voráček.

Klatovské rybářství připravuje stánkové prodeje jako v běžných letech. Bude mít 60 vlastních stánků od jihu Plzeňského kraje po Prahu. Zásobuje i další desítky drobných prodejců. Podle smluv s obchodními řetězci začne stánkový prodej 18. prosince.

Letošní ceny budou podle něj vyšší zhruba o pět procent. Rybářům zdražuje krmné obilí, nafta, energie, nářadí i služby. „Shodli jsme se s kolegy z ostatních rybářství, že musíme reagovat na celospolečenskou situaci," konstatoval.

Dolní Padrťský rybník vydal o poznání méně ryb

Rybník v oblíbené lokalitě CHKO Brdy vydal letos místo obvyklých 40 tun ryb jen 15. Hospodáři se totiž více soustředí na chov štik a candátů a výlov proto není tak bohatý jako v případě kaprů. „Důvodem je postupný přechod na extenzivní chovné metody v srdci chráněné krajinné oblasti, kdy Vojenské lesy po dohodě s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR snižují osádku na obou rybnících a upouštějí od přikrmování ryb,“ popsal mluvčí VLS Jan Sotona.

Změny souvisejí s ochranou vod v CHKO Brdy, kdy ochranáři věří, že tím dojde především ke zlepšení životního prostředí pro chráněného raka kamenáče, jehož populace v tocích pod vodními díly dlouhodobě žije.

Ryby z aktuálního výlovu skončí na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku. Týden před Vánoci je pak VLS nabídnou veřejnosti v rozšířeném předvánočním prodeji. Dnes se na hrázi v Myslívě prodával kapr nejvyšší kvality "výběr" za 85 korun za kilogram. Stejně za kapra zaplatíte i na sádkách VLS.

Zadržet vodu v krajině pomáhají nově budované tůně, přes 40 jich vzniklo v Brdech

Na tůně s plochou do 300 metrů čtvrtečních narazí návštěvníci Brd na Padrťských pláních nebo u Strašic. Malé vodní plochy po krajině chráněné krajinné oblasti rozmisťují lesníci Vojenských lesů a statků ČR (VLS). Účel je prostý. Tůně pomáhají...

Dvojice Padrťských rybníků je největší vodní plochou v centrální části brdské pahorkatiny, dlouhá léta šlo dokonce o největší plochu na Plzeňsku. Rybníky z 16. století od první republiky spravují Vojenské lesy. Hospodářský cyklus na každém z nich má dva roky a loví se tak každý rok pouze jeden z nich. V roce 2022 tak brdskou fishpartu čeká zátah na větším Hořejším Padrťském rybníku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky kapr, výlovy, rybáři, Klatovy, Brdy, VLS, Vánoce, ryby, rybník, Třeboň, Česko, Myslív, Padrťský rybník, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny vánočních kaprů se proti minulým letům zvýší asi o pět procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.