Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Adoptovaný čáp ze čtveřice osiřelých a mediálně známých sourozenců je už na cestě do teplých krajin

Většina čápů už je na cestě z Česka do teplých krajin a výjimkou nejsou ani letos narozená mláďata. Ornitologové dostávají informace o pohybu našich kroužkovaných čápů, od svých kolegů v zahraničí. Ti čápy sledují a o odečtených číslech posílají zpětná hlášení. Díky tomu teď pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů ví o pohybu jednoho ze čtyř čapích sourozenců, zachráněných letos z hnízda ve Valči na Vysočině, kvůli úmrtí jednoho z jejich rodičů. Experti z Plzně pro mláďata zajistili adoptivní rodiče ve svém rajonu.

„Začátkem června jsme přivezli od kolegů z Vysočiny ze Záchranné stanice živočichů Pavlov čtyři poměrně čerstvě vylíhnutá mláďata, která museli kolegové sundat z hnízda ve Valči Došlo tam k prokázanému úhynu jednoho z rodičů. Jelikož na Vysočině nemají kolegové tolik přístupných a obeznámených hnízd čápů bílých jako máme my v Plzeňském kraji, dohodli jsme se v rámci vzájemné spolupráce, že čápata převezmeme k nám a adoptujeme do hnízd u nás,“ vysvětlil šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň.

Zatímco tři starší sourozence z Valče se podařilo rychle umístit do náhradních hnízd, to nejmladší a nejmenší zůstalo v plzeňské záchranné stanici o něco déle. Chvíli pobývalo ve společnosti stejně velkých tří čapích mláďat, zachráněných z hnízda v Chotíkově. „Přesně 20. června jsme mládě z Valče přidali na hnízdo do Kdyně na Domažlicku. Šlo o adopci na hnízdo umístěné na námi obhospodařované umělé hnízdní podložce k jednomu zhruba stejně starému mláděti. Úspěšnost adopce nám potvrdila následná kontrola 4. července,“ řekl Makoň.

Velkou radost udělala plzeňským zvířecím záchranářům ve čtvrtek zpráva, kterou obdrželi z Kroužkovací stanice Národního muzea Praha. „Jde o zpětné hlášení a informaci, že námi na hnízdo do Kdyně adoptovaný čáp bílý s naším kroužkem teď odečtli (pozorovali), společně s dalšími čápy), kolegové ornitologové ve Španělsku. Konkrétně se jednalo o lokalitu Cardona u Barcelony. Kroužek se podařilo odečíst dalekohledem bez chycení ptáka. Spolu s ním přišla i další zpětná hlášení námi kroužkovaných čápů bílých, zachycených na dalších shromaždištích a cestě do zimovišť,“ oznámil Karel Makoň.

Aktuální zpětná hlášení kroužkovaných čápů bílých v Plzeňském kraji: Mladý čáp bílý z roku 2021 kroužkovaný na hnízdě v Tachově byl pozorován 24. 8. 2021 na shromaždišti čápů v Německu na lokalitě Münchberg , Oderfranken. Mladý čáp z roku 2018 kroužkovaný na hnízdě v Boru u Tachova pozorovaný rovněž v Německu na lokalitě Beinrode, Braunschweig 19. 8. 2021. Mládě čápa bílého z roku 2017 kroužkované na hnízdě ve Staňkově (bytovka) bylo zpozorováno také na shromaždišti v Německu - lokalita Münchberg , Oderfranken 31. 8. 2021.

Za dobu fungování Záchranné stanice živočichů Plzeň už její pracovníci a spolupracovníci úspěšně adoptovali do náhradních hnízd v Plzeňském kraji už přes 100 čápat. „Rádi proto vypomůžeme i kolegům, kteří nemají ve svém kraji k dispozici tolik náhradních čapích hnízd, jako máme právě my. Navíc náš adopční program je díky dlouholetému kroužkování čapích mláďat a počtu evidovaných hnízd vyhlášený. Není proto problém, když je třeba pomoci čápům i z druhého konce republiky,“ konstatoval Makoň.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň + Bohumil Mášek,

Štítky čáp bílý, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Plzeňský, cesta do teplých krajin, adopce čápů, čápi z Valče, hnízdo, Valča, živočichové, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Plzeň, Německo, Česko, Münchberg, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adoptovaný čáp ze čtveřice osiřelých a mediálně známých sourozenců je už na cestě do teplých krajin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.