Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeň se připravuje na oslavy vzniku republiky, připraví 40 atraktivních míst

Čtyři desítky míst v západočeské metropoli se stanou 28. října součástí Plzeňských oslav vzniku republiky. Slavnostní den budou moci lidé strávit za zvýhodněné vstupné v muzeích či galeriích. Vydat se budou moci i do zahrad. Na mnoha místech bude připravený speciální program a chybět nebudou ani sousedské procházky nebo prohlídky zajímavých lokalit s průvodcem. V ulicích města nebudou chybět ani historické vozy a na své si přijdou také milovníci dobrého jídla.

„K oslavě vzniku samostatného Československa zveme nejen obyvatele našeho města, ale i návštěvníky z blízkého okolí. Mám radost, že tuto tradici držíme již od roku 2006. Historické památky, muzea a další zajímavá místa se lidem 28. října otevřou za symbolických 28 korun nebo zdarma,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Akce by měla podle vedoucí odboru prezentace a marketingu města Jany Komišové ještě více podnítit turismus ve městě, který výrazně zmrazila pandemie koronaviru. Věříme, že Plzeňané vyjdou do ulic i do těch turistických cílů, protože přes dobu, kdy byly uzavřené nebo omezené, se připravila řada zajímavých výstav, nových expozic nebo změn, které je potřeba objevit," uvedla. Podle Komišové byla v běžných letech při říjnové akci návštěvnost přes 40 tisíc lidí za den.

Procházky s průvodcem i otevřená sportoviště

S průvodcem se budou moci zájemci vydat do Měšťanské besedy, Velkého divadla, na Novou scénu nebo do sídla Centra Johan v Moving Station. Své dveře otevřou i běžně nepřístupné Loosovy interiéry v domech na Klatovské 19 a Plachého 6. K celodenní akci se připojí Divadlo J. K. Tyla s nabídkou čtyř svých inscenací za pro tento slavnostní den tradiční dvacetiosmikorunové vstupné. Své dveře také otevřou například spalovna v Chotíkově nebo Bohemia Sekt ve Starém Plzenci.

Bohatý program doplní okružní jízdy historických vozů. Půjde o trolejbus Škoda 9 Tr a autobus ŠKODA 706 RTO. Jezdit budou od 11:00 do 16:00 hodin.

Sousedské procházky Skrytého města se tentokrát s průvodcem Petrem Klímou zaměří na Staré a nové centrum, záchranu Mikulášského hřbitova okomentuje oblíbená průvodkyně a architektka Anna Hostičková. Milovníci sportu mohou využít dopolední plavání v bazénu na Slovanech i na Lochotíně. Na odvážlivce bude čekat parkourový workshop pod taktovkou Krašovská Aktivity centrum.

Stezka Z Hamburku na Petrohrad

Tříkilometrová trasa připomíná na zajímavá místa, události a osobností spojené se slovanskou částí Petrohrad. Stezku doprovází na všech jejích dvanácti zastaveních zajímavá soutěž pro děti s drobnou odměnou, pokud odevzdají odpověď na alespoň deset otázek uvedených na hrací kartě. Tu je možné si vyzvednout v informačním centru na Palubě Hamburk. 

Dělnická čtvrť Petrohrad připomněla své slavné, stopu tam zanechali Gott, Zikmund i Horníček

Je jich celá řada. Josef Skupa, Miroslav Horníček, Karel Gott, Miroslav Zikmund, Ladislav Světlík, Božena Kamenická (bába radnická), Bohumil „Bimba“ Konečný, Jiří Trnka, Miroslav Štandera. To vše jsou jsou osobnosti spjaté s méně známou čtvrtí...

Za dobrým jídlem se budou moci gurmáni vydat na festival pouličního jídla do areálu DEPO2015. Nadace Proměny Karla Komárka a Paměť národa připravily debaty, vzpomínky pamětníků, filmy a workshopy pro děti na Jiráskově náměstí, kde představí jeho minulost i připravenou obnovu. Celodenní program zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka od 17:00 a ohňostroj na náměstí Republiky od 18:30. Seznam míst a institucí je ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Plzeň, oslavy, vznik republiky, 28. října, kultura, slavnost, průvodce, jídlo, muzeum, Martin Baxa, pandemie covidu-19, ODS, Tomáš Garrigue Masaryk, Petrohrad, Československo, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň se připravuje na oslavy vzniku republiky, připraví 40 atraktivních míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.