Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Whistleblowing není donašečství. Známe povinnosti, které některé podnikatele v příštím roce neminou

Stále častěji lidé diskutují ta téma nového zákona o ochraně oznamovatelů, neboli whistleblowing zákona. Jelikož nový zákon je poměrně kontroverzní a nová právní úprava ochrany oznamovatelů s sebou přináší řadu povinností, na které se bude muset zaměstnavatel důkladně připravit, zeptali jsme se na podrobnosti k novému zákonu Pavla Cinka, advokáta z Advokátní kanceláře CINK a partneři.

Pane doktore, co vůbec je whistleblowing?
Whistleblowing je ustálený výraz pro oznámení člověka (typicky zaměstnance) o možném protiprávním jednání. Jedná se o upozornění, že se nehraje podle pravidel. Whistleblower neboli oznamovatel pak poskytuje informace osobám nebo institucím, které mohou oznamovanou skutečnost prověřit a případně zakročit.

Co je cílem nového zákona?
Cílem nového zákona je zvýšit ochranu oznamovatelů, kteří upozorní na protiprávní jednání nebo stav, o kterém se dozvěděli v rámci výkonu své práce. Zákon by měl oznamovatele podpořit v oznamování protiprávních jednání a zároveň poskytnout ochranu proti případným trestům, zejména ze strany jejich zaměstnavatelů.

Jak bude oznamovatel chráněn?
Oznamovatel bude chráněn primárně zákazem odvetných opatření. Odvetnými opatřeními se rozumí jakákoli opatření, která by mohla oznamovateli nebo dalším chráněným osobám způsobit újmu (například výpověď, neprodloužení pracovní smlouvy na dobu určitou, nebo snížení mzdy stanovené mzdovým výměrem apod.).

Jaké nové povinnosti vzniknou zaměstnavatelům?
Zaměstnavatelům vznikne povinnost nejpozději do 31. 3. 2022 zavést vnitřní oznamovací systém, který umožní oznamovatelům učinit oznámení, a to nejen písemné, ale i ústní, případně osobní. Dále pak musí zaměstnavatel určit příslušnou osobu, která bude mít vlastní chod vnitřního oznamovacího systému na starosti.

Jsou všichni zaměstnavatelé povinni vnitřní oznamovací systém zavést?
Ne, vnitřní oznamovací systém musí zavést pouze společnosti, které mají více než 25 zaměstnanců. Nová úprava dále dopadá na veřejné zadavatele a na speciální druhy podnikatelů, například poskytovatele spotřebitelských úvěrů, pojišťovny, ale třeba i na orgány veřejné moci.

Vaše advokátní kancelář se věnuje problematice whistleblowingu?
Ano, této problematice se aktivně věnujeme a pro řadu našich klientů již řešíme aktualizaci interních dokumentů a procesů tak, aby vnitřní oznamovací systém byl v souladu s novou právní úpravou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Whistleblowing, nový zákon, ochrana oznamovatelů, protiprávní jednání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Whistleblowing není donašečství. Známe povinnosti, které některé podnikatele v příštím roce neminou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.