Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňská zoo poprvé odchovala devět křovinářů němých, vzácných hadů

Plzeňská zoologická zahrada poprvé odchovala mláďata silně ohroženého druhu jedovatých hadů - křovinářů němých, zvaných bushmaster, největších zmijovitých hadů na světě. Devět mláďat je úspěch evropského formátu, v Plzni se to podařilo jako druhé zoo v Evropě, řekl chovatel Jan Dohnal. Mláďata jsou zatím umístěna v zákulisí expozice Království jedu.

"Dva křovináře jsme získali před čtyřmi lety ze Švédska, nyní jim je šest let. Připouštěli jsme je podruhé loni v listopadu," uvedl Dohnal. Podle něj je to zatím největší chovatelský úspěch Království jedu, které bylo otevřené v květnu 2015.

Mláďata, která se začala líhnout minulé pondělí, měří necelých 50 centimetrů. Všechna půjdou zhruba v roce do jiných zoo.

"Křovinář němý je obr, může dorůstat až 3,5 metru, i ke čtyřem a může vážit kolem devíti kilo. Pro nás všechny hadaře je to mystické zvíře, je to taková legenda," uvedl chovatel. V angličtině se mu říká "král buše", Kostařičani mu říkají "světluška smrti". Pro plzeňskou zoo zůstává vlajkovou lodí celého Království jedu.

Podle Dohnala je to toxicky výraznější druh, ale nejde tak o sílu jedu, ale o jeho množství, které je díky velké hlavě schopen předat. "A může nastat dost velká komplikace i pro dospělého člověka," řekl Dohnal.

Křovinář němý se vyskytuje v Nikaragui, kde už jsou ale herpetologové k jeho výskytu skeptičtí, určitě však žije ve dvou druzích v Kostarice a Panamě a také v Ekvádoru, Brazílii, Bolívii a dalších středo- a jihoamerických zemích. Podle Dohnala se může dožít i věku nad 35 let. Živí se hlavně potkany, i v přírodě.

V Evropě je nyní chová šest institucí. Jako první je rozmnožila dánská zoo Randers Regnskov. Křovináře mají v teráriích také soukromí chovatelé. Je to poměrně oblíbený druh, ale vzhledem k náročnosti jeho chovu není úplně běžný a i dostupnost je poměrně nízká.

"Budeme se snažit o další odchovy, nyní chováme dva druhy křovinářů rodu lachesis," uvedl. Druhý je křovináře černohlavý. "Doufáme, že za pár let proběhne také odchov, ale momentálně máme dvouletá mláďata," dodal Dohnal.

Chovy jedovatých hadů mají v ČR čtyři zoo, ale jen Plzeň nabízí průřez všemi druhy z pěti světadílů. Má speciální nádrže, bezpečnostní systémy a proškolené lidi. Všech 12 terárií je plných a zoo pouze střídá druhy.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, hadi, zoo, Plzeň, jed, Evropa, zoologická zahrada, Ekvádor, Kostarika, Panama, Nikaragua, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo poprvé odchovala devět křovinářů němých, vzácných hadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.