Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na věži kostela františkánů opět bije zvon, vrátil se tam po téměř 80 letech

Váží čtyři sta kilogramů a jmenuje se sv. Anna. Jeřáb tohoto obra vyzvedl až do třicetimetrové výšky k oknu ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici v Plzni. Objekt na zvon čekal dlouhé desítky let. Původně byla sv. Anna odlita pro katedrálu sv. Bartoloměje, kde i nějaký čas byla. V roce 2015 do katedrály putovaly zvony nové a tento s nimi údajně neladil.

„V kostele Nanebevzetí Panny Marie byly zvony zrekvírované za druhé světové války. Od té doby je věž bez zvonu, pouze jsou dva malé v sanktusové věžičce, která je blíže vstupu," připomněl Pavel Petrašovský, administrátor farnosti u katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.

Kostel poblíž centrálního náměstí byl původně klášterní, františkánský, a patří k nejstarším v Plzni. Je součástí bývalého kláštera, kde je dnes Muzeum církevního umění. Během školního roku jsou tam každodenní bohoslužby, o prázdninách jen v neděli od 08:00.

„Domluvili jsme se, že ho budeme ovládat ručně, klasicky na lano. Teď se musí najít pár šikovných zvoníků, kteří vždy před mší svatou budou zvonit,“ uvedl Petrašovský. Zvon vyzvedl jeřáb do věžního okna 28 metrů nad zemí.  Na jeho zavěšení přispěli farníci částkou ve výši  85 tisíc korun.

Lidé mohou opět obdivovat krásu katedrály, historiky během rekonstrukce v mnohém překvapila

Výrazně světlejším, jasnějším a zářivějším dojmem působí interiér katedrály sv. Bartoloměje na náměstí v Plzni, která se po tříleté rekonstrukci za víc než 100 milionů korun opět otevírá veřejnosti. Na stavbaře a restaurátory také čekala řada...

„Zvon sv. Anna byl vyroben v roce 1994 a jeho odlití iniciovala Nadace 700 let města Plzně a Biskupství plzeňské za přispění partnerů Ferona Plzeň, Česká spořitelna a Komerční banka Plzeň. Zvon byl ulit ve zvonařské dílně Dytrychů a byl určen pro katedrálu sv. Bartoloměje,“ uvedla ředitelka Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková. „Když však byly v roce 2014 do katedrály sv. Bartoloměje umístěny nové zvony, sv. Anna s nimi neladila, a tak až dodnes čekala na svůj nový osud,“ poznamenala Kozáková.

Z katedrály zní také zvon Prokop z roku 1835, který jako jediný přežil první i druhou světovou válku. Další čtyři zvony na katedrále jsou nové a do věže se vrátily v listopadu 2014 po více než 70 letech. Celá zvonová sestava Maria, Jan Nepomucký, Hroznata, Bartoloměje a Prokop váží včetně závěsů a srdcí váží přes 13 tun. Poprvé se jejich hlas rozezněl nad Plzní 17. ledna 2015 při oficiálním zahájení projektu Evropské hlavní město kultury.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Plzeň, zvon, historie, památka, Františkánská, katedrála, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, druhá světová válka, Jan Nepomucký, Komerční banka, Česká spořitelna, Ferona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na věži kostela františkánů opět bije zvon, vrátil se tam po téměř 80 letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.